Принцесата на Уелс няма да присъства на събитието "Colonel's Review", което ще се проведе на 8 юни. Това е традиционната репетиция за ежегодния военен парад "Trooping the Color", на който Кейт също няма да се появи и който ще се проведе една седмица по-късно, на 15 юни.

От Двореца официално потвърдиха тази информация, пише Daily Mail. Това не се случва много често, тъй като общественият интерес около заболяването на Кейт е огромен. За момента, тя продължава лечението си с химиотерапия.

От Бъкингамският дворец съобщиха още, че крал Чарлз III ще пътува в карета с кралица Камила за парада, вместо да язди кон и именно от нея ще проведе прегледа на войниците на официалното събитие. Според информацията промяната е по препоръка на лекарите, които се грижат за монарха, който също като снаха си се лекува от онкологично заболяване.

Снимки на принцеса Катрин>>>

Крал Чарлз продължава да изпълнява кралските си задължения, но представителите му предупреждават, че може да настъпят промени в последния момент заради диагнозата му.

Генерал-лейтенант Джеймс Бъкнал, бившият командир на съюзническия корпус за бързо реагиране, ще заеме позицията на Кейт по време на събието. При нормални обстоятелства, принцесата би трябвало да приеме поздрава, в ролята си на полковник от ирландската гвардия.

Снимка: Getty Images

Но Кейт продължава да стои далеч от обществените кралски задължения по време на химиотерапията си и ще се завърне едва, когато има значителен прогрес в борбата с болестта.

Официалната информация идва след като армията премахна твърдението, направено през март на своя уебсайт, че Кейт ще се появи на "Trooping the Color". Тогава са започнали да продават билети и това е предизвикало объркване, предвид факта, че присъствието ѝ не е било потвърдено.

Източници от двореца Кенсингтън изясниха, че съобщението на Министерството на отбраната не е било консултирано с тях, както и че всяко потвърдено присъствие на принцесата ще бъде направено само от тях.

На 23 март, в емоционално видео, принцесата съобщи, че е подложена на лечение от рак.

Към онзи момент, Кейт се възстановяваше от това, което бе описано като планирана коремна операция, която не е била свързана с рак. Диагнозата ѝ е поставена след това. Лошите новини, отсъствието ѝ от публични събития и оскъдните подробности, дадени за нейното състояние и възстановяване, доведоха до безумни конспиративни теории в социалните медии за това какво се случва с нея.

Според британските медии принцесата на Уелс напоследък прекарвала много време на открито, разхождайки се със семейството си.

"Но въпреки че здравето й изглежда се е подобрило, тя няма да се появява публично до края на годината", споделя източник, близък до кралското семейство пред британската преса, който допълва: "Графикът на Кейт е отворен до края на 2024 г. и това е малко вероятно да се промени, защото събитията в кралското семейство се планират месеци предварително."

Според вътрешни лица обаче Катрин може да се появи на обществено място през есента, но само ако се възстанови достатъчно. "Основното нещо за нея сега е да избягва всякакъв стрес и просто да продължи лечението", казва и приятел на семейството пред The Daily Beast.

В момента херцогинята на Уелс преминава курс по химиотерапия. Според нейни близки първите седмици на лечението са били много трудни и "тя е минавала през Ада". До нея през цялото време са принц Уилям, трите им деца, родителите й и други роднини.