Режисьорът на "Трейнспотинг" Дани Бойл снима телевизионна поредица от шест епизода за легендарната британска пънк група Sex Pistols, съобщават BBC, цитирани от БТА.

Сценарият е върху мемоарите на китариста на бандата Стив Джоунс. Ансън Бун ще се превъплъти в образа на Джон Линдън, Луис Партридж ще изиграе Сид Вишъс.

Сид Вишъс

Снимка: Getty Images

Звездата от "Игра на тронове" Мейзи Уилямс ще изпълни ролята на Памела Рук (Джордан), манекенка и актриса, допринесла за създаване на пънк облика.

Снимките започват през март за американската тв мрежа Еф Екс. Компанията има партньорско споразумение с BBC.

Sex Pistols, които съществуваха едва две години, електризираха британската музика и според някои мнения стигнаха дотам, че да застрашат британското общество в края на 70-те години. Техните гневни, нихилистични сингли и концертни изяви напълно преобърнаха представата за рок енд рола.

Групата е създадена през 1972 г. от Джоунс и барабаниста Пол Кук и към тях се присъединява Джон Линдън, чийто характерен глас и текстове извън установените норми определят облика на групата и до голяма степен и на британското пънк движение.

Sex Pistols издават само един албум, но песните им "Anarchy In The UK", "God Save The Queen" и "Pretty Vacant" се превърнаха в символ на социалните и политически сътресения във Великобритания по това време на фона на ръста на безработицата, особено сред младите хора.

Embed from Getty Images

Sex Pistols На турне в САЩ 1978 г.

Синглите им са поставени в черен списък от британските класации, а управител на музикален магазин е арестуван и обвинен за неблагоприличие, задето е изложил на показ корицата на албума им. Заради забрани, групата прави национално турне под прикритието на друго име.

Групата се разпада през 1978 г., по време на турне в САЩ.

Бойл обяви проекта и каза, че групата е променила британското общество и британското култура завинаги.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Това е точката на детониране на британската улична култура, когато обикновените млади хора излязоха на сцената и показаха гнева си, а всички останали трябваше да ги видят и чуят", каза режисьорът.