Безспорно 2023 г. се очертава като една от най-успешните и емоционални години за DARA. Освен че се завърна като треньор-победител в десетия сезон на "Гласът на България" по bTV, зарадва почитателите си и с най-новата си песен "Заминавам".

За емоцията от срещата с феновете й отвъд океана и за щастието от възможността да се качи на най-големите сцени в Италия, DARA разказва в интервюто си специално за Life.dir.bg.

 

DARA, с по-уверена крачка ли пристъпи към новия сезон на "Гласът на България ", след като миналата година Жаклин Таракчи, която беше изпълнител от твоя отбор, грабна победата?

Да, определено мога да кажа, че влизам в новия сезон на "Гласът на България" още по-уверена, мотивирана и ентусиазирана. Победата на Жаки беше изключително емоционален момент, който потвърди, че с правилната подготовка и страст към музиката, всичко е възможно. Сигурна съм, че сезон 10 ще ни донесе още също толкова красиви преживявания и ще ни срещне с много изключителни таланти.

Когато получи поканата да се включиш в шоуто смяташе ли, че това, че си най-младият треньор, може да е в твой минус или точно обратното?

С времето се уверих, че възрастта не е фактор, който да определя способността ни да бъдем успешни и да помагаме на другите. Всеки има своя уникален опит и перспектива, които може да сподели със света. Да бъда треньор в "Гласът на България" и да имам възможността да работя с невероятни таланти, които тепърва тръгват по пътя на музиката - това може само да ме радва.

Какви качества търсиш в участниците тази година, за да може някой от тях да те накара да натиснеш бутона и да го пожелаеш в отбора си?

Тази година, както и във всеки друг сезон досега, търся участници със страст, впечатляващи вокални и артистични възможности и не на последно място - изпълнители, които са готови да работят здраво, за да станат по-добри. Впечатляват ме гласове, които звучат различно и модерно и които ме пренасят в паралелния свят на музиката.

DARA с Миро, Мария Илиева и Мастър Лечев

Снимка: bTV

В новия сезон се изправяш срещу двама нови ментори - Миро и Мария Илиева, а да не забравяме и най-опитния Мастър Лечев. По какво се различава "битката" ти с тях спрямо конкуренцията с миналогодишните треньори?

"Битката" е приятелска - ние се разбираме чудесно и това, че си правим номера с натискането на някой друг "супер блок бутон", не прави отношенията ни по-сериозни наистина, а само много по-забавни. И в предишните сезони беше супер весело и пазя страхотни спомени и имаме приятелство и с Любо, и Галена. Сегашният екип също е супер як и не веднъж съм казвала, че ако съм участник на сцената, трудно ще мога да избера в кой отбор да съм сред тримата - на  Мария, Миро или на Мастър Лечев.

Какво ти дава шоуто като емоция и като опит? Мислила ли си някой ден да пренесеш опита си като ментор извън пределите на "Гласът на България", например като продуцент?

Сезон 10 е третият ми пореден като треньор в "Гласът на България" и със сигурност мога да кажа, че освен незабравими моменти и неповторими емоции, предаването ми е дало и безценни уроци, които са ме изградили. Да се докосвам до нови, свежи и още съвсем сурови таланти ми носи голямо вдъхновение. А относно професионалното ми развитие, никога не си поставям граници и често се впускам в проекти, които са предизвикателство и ме извеждат от "зоната на комфорт".

Певицата и Дони направиха турне в САЩ

Снимка: личен архив

Тази година започна много вълнуващо за теб, с пътуване до Америка, където с колегата ти Дони направихте серия от концерти пред българската общност. С какви впечатления остана от сънародниците ни там и как ви посрещнаха?

Турнето в Америка и Канада с Дони остава завинаги в "highlights" на сърцето ми. Българската общност там е зажадняла за родината и емоционалността, с която посрещат нас и всяка песен, не може да се сравни с тази, която получаваме на концертите тук. Бяхме приети с толкова любов и топлина... Нямам търпение да се срещнем отново.

Споделяла си, че една от мечтите ти е да пееш на световна сцена, а Америка е меката на шоубизнеса във всичките му направления. Стъпването ти в Щатите разби ли желанията ти или напротив, даде ти увереност, че един ден би могла да направиш голям пробив извън пределите на страната ни?

Мечтата ми е по-жива от всякога. Работя усилено и гледам да не пропускам стъпки - най-голямата ми мисия обаче е да изразявам себе си чрез музика и в нея да се припознават все повече хора. Не правя нищо на всяка цена и вярвам, че всеки има своя път. Аз вървя по моя смело и без страх. Тази година късметът ми се усмихна и имах възможността да се кача на някои от най-големите сцени и фестивали в Италия. Изпитвам благодарност за всичко, което ми се случва.

DARA покори няколко сцени в Италия

Снимка: Вирджиния рекърдс

Преди няколко месеца корейският изпълнител KAI направи кавър на парчето ти "Rover". Защо според теб музиканти, пеещи на език, напълно непознат за широката публика, какъвто е корейският, успяват да се наложат на световната сцена, а за българските все още е трудно?

Музиката има удивителната способност да свързва хората, независимо от тяхната езикова принадлежност. Корейският поп (K-Pop) се радва на невероятно голяма популярност по целия свят поради своята иновативност във визия, хореография и звучене. К-pop изпълнителите прекарват години на обучение в академии, които ги подготвят за световната музикална индустрия. Силно вярвам, че и нашият ред ще дойде. Имаме много талантливи артисти, чиято музика има огромен потенциал и заслужава вниманието на публиката по свят.

Преди броени дни излезе новият ти музикален проект "Заминавам". Разкажи ни повече за песента - как се роди, какво искаше да кажеш на феновете си с нея?

"Заминавам" е песен, която нямах търпение да споделя със света. Създадохме я заедно с Dexter, Венци Венц", а по-късно и ALMA се присъедини към нашето крю, за да ни помогне с аранжимента. Изчакахме търпеливо близо 9 месеца до нейната поява.

На всички, които ме слушат и следят творчеството ми, искам да кажа да бъдат смели и да не се примиряват с хора и ситуации, които не ги правят щастливи.

Няма как да не засегна и темата за любовта. Видях, че с приятеля ти Ервин сте посетили концерт на The Weeknd преди няколко седмици. Как прекарахте лятото, успяхте ли да си откраднете още моменти предвид натоварения ти график?

Това лято беше магично. Въпреки всички работни пътувания и ангажименти, успях да прекарам пълноценно време с приятелите и близките ми. Старая се да поддържам баланса между професионалния и личния живот. Той е мощна мотивация и източник на вдъхновение.

DARA е уверена в пътя, по който върви с музиката си

Снимка: Вирджиния рекърдс

По какво си прилича и по какво се различава DARA от Дарина?

Дарина има повече дисциплина и себеконтрол, за да може DARA да се чувства свободна и истински дива на сцената. Двете се допълват перфектно и ми позволяват да бъда пълноценна и осъществена личност - както в професионален, така и в личен план.

И последно, от кой отбор ще бъде победителят в десетия сезон на "Гласът на България"?

Е, как от кой?!? От моя, разбира се, Хаха. #ОтборDARA