Принц Фредерик, престолонаследник на Дания, син на кралица Маргрете II, и съпругата му принцеса Мери също са сред кралските европейски особи с модерна любовна история, пише "People".

Снимка: Getty Images

Както знаем, паднаха бариерите и решетките за любовта и в британското семейство по признак цвят на кожата и брачен статус, и в норвежкото такова. Хари се ожени за Меган, наполовина тъмнокожа и с един брак зад гърба се, а норвежката принцеса Марта обяви годежа си с Дурек Верет, тъмнокож шаман на холивудски знаменитости. Той коментира пред сп. "Hello", че двамата получават смъртни заплахи, че е революционно жена с кралско потекло да избере тъмнокож мъж и най-после, че тя няма нищо против неговата хомосексуалност.

Но героите в случая са други, и тяхната приказка хем е модерна, хем не е скандална. 

Embed from Getty Images

Фредерик и Мери са женени от 2004 г. и са родители на четири деца.

Снимка: Getty Images

Една вечер Купидон решил да навести "Slip Inn", бар-клуб на пристанището "Дарлинг" в Сидни. Било през септември 2000 г. Кръчмата била пълна с хора от цял ​​свят, дошли в града за олимпиадата.

Австралийката Мери Доналдсън, която работела като рекламен директор, била сред тях и по едно време се заговорила с човек, който се представил като "Фред". 

"И нещо щракна", каза принцеса Мери в интервю през 2005 г. "Нямаше фойерверки в небето или нещо подобно, но имаше чувство на вълнение", споделя тя.

Малко по малко в разговора им Мери разбра, че разговаря с принца на Дания, наследник на 1000-годишния датски трон.

"Когато се запознахме, си стиснахме ръцете. Не знаех, че е принцът на Дания. Половин час по-късно някой дойде при мен и каза: "Знаеш ли кои са тези хора?". 

Това били Фредерик, брат му принц Йоахим, братовчед им принц Николаос от Гърция, както и тогавашния принц на княжество Астурия и принцеса Марта Луиза от Норвегия. Принцът на Астурия познавал съквартирантката на Мери и така станал разговора.

След тази първа вечер на техния романс, в продължение на една година двамата се опознавали от разстояние, и често под лупата на медиите. Фред направил няколко дискретни посещения до Австралия. 

"Тя опозна и обикна Фредерик като мъжа, който е, а не като Фредерик, престолонаследника", каза по-късно приятелят на Мери, Крис Мийхан пред авторите на "Мери, принцеса на Дания. "

Като годеници

Снимка: Getty Images

Коя е Мери

Мери Елизабет Доналдсън е родена на 2 май 1972 г. в Австралия в семейство на емигранти от Шотландия. Тя е най-малката дъщеря в семейство с четири деца. Баща й Джон работи като професор по математика в университети в различни страни, а именно в Австралия, САЩ, Англия, Южна Корея. Майка й Хенриета почива, когато Мери е на 25 години след неуспешна операция. Баща й се жени втори път за англичанка, автор на детективски истории. Момичето получава образование в различни страни, в зависимост от мястото на пребиваване на родителите. Тя учи в прогимназиално училище в Тексас, колеж и университет - в Тасмания (Австралия). Завършила е търговия и право. След дипломирането си работи в рекламни агенции в Мелбърн и Сидни.

През 2002 г. след като се запознава с принца, Мери се премества в Копенхаген, става част от общността на Лутеранската църква и научава датски, известен като труден за овладяване език. Те обявиха годежа си през 2003 г. и се ожениха на следващата година в катедралата в Копенхаген. Мери се превърна в Мария от Дания. 

Мери целува свекърва си, кралица Маргрете II

Снимка: Getty Images

И тържествата продължиха в Сидни! Банери бяха окачени пред бара, където се срещнаха за първи път, за да отбележат щастливото събитие.

Снимка: Getty Images

Може би човекът, най-изненадан от кралската романтика, беше самата принцеса Мери.

"Не си спомням да съм искала един ден да бъда принцеса. Исках да бъда ветеринарен лекар", каза веднъж тя. 

Снимка: Getty Images

Сватбената й рокля е направена от 60 метра сатен, повече от 30 метра дантела и 15 метра органза. Готовото облекло тежало около десет килограма. Бъдещата принцеса не забрави за родината си - в ръцете й държеше букет от бели рози и австралийски листа от евкалипт.

Олимпийските игри остават специално събитие за двойката - те присъстваха на игрите в Атина през 2004 г. (само няколко месеца след сватбата си), в Торино през 2006 г., в Пекин през 2008 г., във Ванкувър през 2010 г., в Лондон през 2012 г., в Сочи през 2014 г. и Рио през 2016 г. През 2009 г. Фредерик влезе в Международния олимпийски комитет.

Оказва се, че те не са единствената скандинавска кралска двойка, която намери любовта на Олимпиадата: шведският крал Карл Густав срещна съпругата си, кралица Силвия, още на Олимпиадата в Мюнхен през 1976 г., където тя работеше като преводачка за МОК.

Основният им фокус сега е върху четирите им деца: принц Кристиан, на 16 години, принцеса Изабела, на 15, и близнаците принц Винсент и принцеса Джоузефин, на 11.

Embed from Getty Images

"През лятото ние, заедно с нашите деца, ще вземем решение за бъдещия им избор на училище", казаха те в скорошното си изявление. Това беше по повод отписването на големия им син от училище. "Избрахме принц Кристиан да спре да учи в "Херлуфсхолм", а принцеса Изабела изобщо да не започне в 9 клас в това училище след лятната ваканция. Както обявихме по-рано, ние сме дълбоко разтърсени от докладите, които излязоха за "Херлуфсхолм" наскоро. Ние също така дадохме да се разбере, че ние като родители на дете в това училище очакваме институцията да направи всичко необходимо, за да коригира неприемливите условия", визирайки разкритията за тормоз и насилие в учебното заведение. 

 Embed from Getty Images