"Depeche Mode" и "Yes" осиротяха - Анди Флетчър и Алън Уайт вече свирят в небесния оркестър. В четвъртък вечер двете групи съобщиха за големите загуби на своите музиканти.

Кийбордистът Анди Флетчър от "Depeche Mode" почина едва на 60 години.

"Шокирани сме и изпълнени с огромна тъга от преждевременната смърт на нашия скъп приятел, член на семейството и колега от групата Анди "Флетч" Флетчър".

Флеч имаше истински златно сърце и винаги беше там, когато имаш нужда от подкрепа, оживен разговор, от разсмиване или студена халба. Нашите сърца са с неговото семейство и ви молим да уважавате личния им живот в този труден момент", написаха колегите му от "Depeche Mode".

Флетчър е роден през 1961 г. в Нотингам, Англия. Премества се в Базилдън, когато е дете. Именно там той среща бъдещия основател на "Depeche Mode" Винс Кларк. В края на 70-те те създават група, наречена "No Romance In China". После се запознават с Мартин Гор и формират триото "Composition Of Sound". През 1980 г. Дейв Геън се присъединява към групата и те променят името си на Depeche Mode.

Флетчър издаде 17 албума с "Depeche Mode", последният от които беше "Spirit" от 2017 г. Той беше въведен в Залата на славата на рокендрола през 2020 г.

Днес музикалната сцена загуби и още една голяма звезда - Алън Уайт, дългогодишен барабанист на прогресив рок групата "Yes", който почина в дома си на 72 години след кратко боледуване. Обявявайки новината, музикантите от групата казаха, че са "шокирани и зашеметени".

Уайт беше един от най-дългогодишните членове на групата, след като се присъедини към нея през 1972 г., заменяйки Бил Бруфорд.

Роден през 1949 г., Уайт започва да свири на барабани на 12-годишна възраст и се включва към първата си група "Downbeats" година по-късно. Впечатлен, Джон Ленън го кани да стане барабанист в "Plastic Ono Band". Така Уайт свири на концерта, който се превърна в легендарния албум на живо "Live Peace в Торонто 1969 г.", а също така отговаря за ударните в албума на Ленън "Imagine".

Уайт е поканен да се присъедини към "Yes" през 1972 г. А днес те го изпратиха със следните думи:

"С дълбока тъга обявяваме, че Алън Уайт, нашият много обичан барабанист и приятел от 50 години, почина на 72 години след кратко боледуване. Новината шокира и зашемети цялото семейство "Yes". Алън очакваше с нетърпение предстоящото турне в Обединеното кралство, за да отпразнува своята 50-та годишнина с бандата и емблематичния албум "Close To The Edge", откъдето започна пътуването на Алън с "Yes" през юли 1972 г. Той наскоро отпразнува 40 години от брака си с любимата си съпруга Джиджи. Алън почина спокойно у дома".

Алън се смята за един от най-великите рок барабанисти на всички времена. Работил е с Джордж Харисън в "All Things Must Pass", както и с други прочути музиканти през годините, включително Джо Кокър, Гари Райт, Дорис Трой и Били Престън... Алън Уайт беше въведен в Залата на славата на рокендрола като член на "Yes" през 2017 г.

Редица здравословни проблеми от 2016 г. попречиха Алън да бъде на сцената с "Yes". Бандата посвети своето 50-то турне "Close to the Edge UK" през юни на Уайт.