Президентът Румен Радев даде традиционния прием в Националния исторически музей.

Вижте Радева и Йотова на приемите за 24 май и 3 март >>

По време на събитието до него бе съпругата му - Десислава Радева. Първата дама бе изключително елегантна в дълга червена рокля и красиво бижу, съобразено с деколтето на тоалета.

Оказа се, че президентската съпруга е много популярна сред учителското съсловие и бе поканена нееднократно да се включи в снимките на съвременните просветители.

Радева и вицепрезидентът Илияна Йотова този път контрастираха с избора си на дрехи. Йотова бе изцяло в черно и с бяла перлена огърлица.

Президентът се обърна към гостите на приема с думите: "Духовността и знанието в България изживяват тежки времена, често недооценени и обидно третирани. На вас се падна отговорната мисия да ги пренесете през тези изпитания".

"Ваше призвание е да бъдете будители на българския народ. Да съхраните  една вековна култура и да я обогатите с таланта и труда си", обърна се държавният глава към българските учени, артисти, писатели, художници, поети, музиканти, творци и журналисти.

Президентът Радев изрази признателността си към българските учители, от които започва пътят към знанието на всеки човек. "Приемам домакинството на този прием като символично, защото буквите, езикът и културата са наш общ дом", заяви още Румен Радев.

С музикални изпълнения гостите на приема поздрави хорът на Националното музикално училище "Любомир Пипков", както и квартет "Кодам".