Десислва Радева даде първото си обширно телевизионно интервю в неформална обстановка, изцяло в стила на Мартин Карбовски, като част от проекта му "Жената до президента" за предаването му по bTV "Втори план".

Настоящата първа дама на България разказа, че с Румен Радев са се запознали още през 1987 година. Десислава Радева обясни, че като дете на разведени родители от работническо семейство тя е била изправена пред истински финансови предизвикателства.

"Тогава плащаха по 10 лева на ревю и аз си казах: Защо не?", сподели първата дама за кратката си кариера на манекенка.

Вижте снимки на Десислава >>

Румен Радев я вижда на едно от дефилетата и идва да се запознаят. Кани я на танц, който така и не се осъществява. Бъдещият президент обаче е впечатлен от Десислава и отива да я търси в модната агенция, за която тя работи. Разбира къде учи и отива пред училището й с репликата: "Може ли един танц?" Двамата се сприятеляват. Той става много близък и с майка й и Десислава често ги заварва да си говорят в дома й. Румен Радев помага на младата дама с уроците по математика. Тя първо го харесва като човек и като приятел.

"След това аз дойдох в София да уча, а той остана при голямата си любов - изтребителя", разказа Радева - "Той винаги е знаел какъв иска да стане. Роден е за пилот."

На пистата тя го вижда като грациозен, изящен мъж. През годините не се срещат често, но винаги има доверие между тях, което никога не избледнява. Отново ги събират ВВС, където тя започва работа през 2011 година.

Радева обясни, че не може да определи как точно са се събрали:

"Любовта си знае работата. Не сме се стремили към това, но в един момент се случи. Явно е трябвало да се случи."

"Щастливи сме като Румен и Деси Радеви. Не знам дали сме щастливи като президента и съпругата му. Вече нямаме време да седнем да говорим спокойно, защото той е много ангажиран. Аз също. Но като семейство сме щастливи", допълни Радева.

Тя го подкрепя напълно по време на цялата му предизборна кампания, но...

"В началото бях мнителна. Не съм мислела, не съм мечтала, че това ще се случи. Мечтаех да стана певица", обясни първата дама, която не държи да я наричат така.

"Има съпруга на президент, няма първа дама, а думата президентша не ми допада като израз. Женско присъствие до президента! За съжаление това последните пет години не го видяхме.

И Антонина Стоянова и Зорка Първанова бяха облагодетелствани от това, че Мария Желева научи българина, че около един президент е нормално да седи неговата съпруга. Какво по-логично от това една съпруга да подкрепя съпруга си, когато той е президент на държавата?"

Радева допълни, че според нея те са имали и "друг лукс" - несъществуването на социални мрежи. А сега тя сякаш трябва да проправя пътека и през модерните технологии:

Скрийншот: bTV

"Езикът напоследък започна да ми става враг, защото съм публична личност и това ми пречи. По принцип съм открита и обичам да си казвам направо това, което мисля."

"Да съм жена на президента е предимство, защото срещам много интересни хора, посещавам забележителни места. Бях на ежегодния концерт на Виенската филхармония, получих автограф от Рикардо Мути, бях в Балшой театър, една от мечтите ми... Но недостатъците са повече - губиш свободата си", обясни Радева.

Тя сподели, че когато излиза на разходки със съпруга си, "това не са разходки, а дефилета". Хората го спирали за автограф и тя нямала нищо против тях, разбирала ги:

"Но това по някакъв начин ме ограбва. Краде ми мъжа."

На въпрос на Карбовски за това дали се е променила, тя отговори:

"Станах по-тъжна, като че ли. Не е лесно, но не искам да звучи, че се оплаквам."

Президентшата разкри още, че в резиденция "Калина" тя и президентът нямат иконом, никой не им прави кафе сутрин, никой не им готви. Имат възможност да викат готвач, но не го правят, за да не изгубят семейния си уют.

Радева обясни, че прическите, тоалетите и гримовете й се плащат от семейния бюджет, а "той е само бюджетът на Румен".

"Смешно ми е, че ме сравняват с жена като Мелания", каза президентшата - "Защо ми се плащат дрехите, а защо не съм в дрехи, които са достатъчно представителни? Аз ги взимам, после ги връщам и така става моето обличане."

Когато има държавни посещения, има покана, отправена и към нея, и тя ползва самолета, с който пътува цялата делегация на президента. Радева обясни още, че наскоро е отказала посещения в Гърция и Испания, защото няма средства да отиде навсякъде.

"Когато се съберем с първите дами, сме нормални жени. Това, че идвам от малка държава, не ме прави по-малко стойностен човек. Можем да говорим нормално, равностойно", каза Десислава и допълни:

"Когато сме с първите дами, когато сме с кралицата, не влизат Десислава и Румен Радеви, а влиза президентът на България и съпругата му.

Не може да отидеш приведена, комплексирана, че си от малка държава. Не, напротив, отиваш и се заявяваш!"

Снимка: БТА

В интервюто Десислава Радева разкри още, че се е запознала с водещия Слави Трифонов през 1990 година в Студентски град. След демократичните промени тя има желанието да емигрира, но той я убеждава много сериозно да не го прави.

"Тогава бяхме идеалисти, дори и ти!", обърна се Радева към Карбовски, който също я познава от времето преди да стане президентша.

Със своето гражданско движение "Живата вода на България" Радева иска да поддържа традициите на родния фолклор и най-вече на българския език. Най-голямата й гордост е състезанието по български език, което организира, а със съпругът й мечтаят да го направят национално. Тя продължава да работи и за създаването на Национална детска болница, в която да са събрани на едно място всички клонове на педиатрията, да има спешно и интензивно отделение.

Първата дама призна, че по улиците вижда тъжни хора, дори оскотели. Все по-рядко чува да се говори за уважение, достойнство, честност, отговорност. Често й се случва хората да не държат на думата си.

Преди празниците тя и Радев ще организират детско коледно тържество за децата на хората от администрацията на президентството, ще има и второ парти за възрастните...

"След това с Румен и децата ни ще се отдадем на купон!"

За Нова година първата дама пожела на президента:

"Да продължава да ме обича толкова, колкото и сега."

"Държавникът е над политиците. Такъв искам да е Румен Радев", допълни тя.

Посланието на Десислава Радева към българите:

"Искам да им пожелая наистина да са живи и здрави, защото в крайна сметка това е най-важното. Въпреки трудностите, които срещат, да намерят сили да продължат напред, да живеят живота си, защото животът е дар."