C'est La Vie - един Приятел си отиде от този свят, няколко дни по-късно друг Приятел имаше рожден ден. Смъртта на Матю Пери остави милиони тъжни за дълго, но на 2 ноември на бял свят се появява Дейвид Шуимър, прекрасния Рос, роден на рождения ден на майка си, който навърши 57 години. Това се случва в 1966 г. в Куинс, Ню Йорк. Зад гърба си има ненормално количество слава, обожание, верните шестима от "Сентръл пърк", един брак, дъщеря, последвал развод. За разлика от героя си Дейвид има само един.

По повод на празника му, припомняме някои важни факти от биографията му.

Снимка: Getty Images

Обратно на много истории на звезди, които отиват в Холивуд с 20 долара в джоба, Дейвид Шуимър има добър старт. Веднага щом завършва университета, основава собствена компания "Lookingglass Theatre Company". Въпреки това, той се бори да си намери ангажименти през 80-те години, прекарвайки голяма част от това десетилетие в търсене на работа, докато не получава главна роля в телевизионния филм "A Deadly Silence". След това се появява в малки телевизионни роли като в "The Wonder Years".

Преди "Приятели" (1994) Шуимър се конкурира с приятеля си от гимназията Джонатан Силвърман и актьора Джон Крайър за роля в сериала "Couples" (1994). Силвърман печели ролята срещу Хелън Слейтър, но ABC така и не пуска шоуто. По-късно продуцентите преосмислят проекта и го продават на NBC като "Приятели" (1994), в който Шуимър е първият избран актьор. Дейвид е номиниран за награда "Еми" за първия сезон на сериала.

Снимка: Getty Images
 

Най-първата му роля обаче е като кръстницата - вълшебница от "Пепеляшка", когато бил на 10 години - това била еврейска версия на приказката. 

През 1979 г., когато Шуимър е само на 13 години, той посещава семинар на тема Шекспир, защото иска да попие всичко възможно от този занаят, а семинарът се водел от от Иън Макелън.

Снимка: Getty Images

Размисли и страсти

Моите родители са моите герои. Учудвам се как успяха да работят като млади адвокати, и в същото време запазиха семейството като приоритет. Те възпитаха сестра ми и мен като много осъзнати хора, с позиция, готови да отстояват справедливостта, равенството. Те формираха моя мироглед и гледна точка.

Исках да бъда хирург. Бях очарован от човешкото тяло: знаех всичко за лимфната, съдовата и скелетната система. Бях голям маниак на тема наука, но открих, че мога да говоря с повече момичета в часовете по актьорско майсторство, отколкото в научната лаборатория. Така че това ме отказа от медицинската ми кариера.

Имах наистина скапана лятна работа. Работех на място, наречено "Steve"s Ice-cream", където трябваше да смесите всички бонбони или бисквитени трохи на ръка върху голяма мраморна плоча за три долара на час. На 16 години работех в копи център (също като момичето, с което изневери на Рейчъл героят му в "Приятели"). Трябваше да се преструвам, че съм някакъв тип от "Xerox". Обаждах се на клиенти и казвах: "Виждам, че имате Xerox 2-2500. Изглежда, че тонерът ви свършва" (също като Фийби в епизод на "Приятели") Някоя невинна секретарка казваше: "Не мисля, че сме". И аз отвръщах: "Мисля, че сте, позволете ми да ви изпратя няколко кутии". Не беше съвсем законно. Един ден се появих и цялото място беше нападнато от ядосани хора".

Снимка: Getty Images

Бях сервитьор с ролери в Чикаго едно лято. Правиш пари, всеки получава своите бургери и пържени картофки, след което казваш: "Хей, искаш ли да прескоча децата ти за пет долара?". Тогава те оставяха децата си да лежат на земята и ги прескачах с 30 мили в час.

Бих искал да поставям Шекспир, но не мисля, че ще се справя с достоверността на езика. А и е трудно да се играят например 8 представления на седмица. 

Нямам представа какво прави Рос от "Приятели" в момента. Наистина не мисля за това. Въпреки че донякъде коментирахме какво могат да направят героите в сериала в бъдеще.

Обикновено съм доста добър в това, но си забравих реплика в спектакъла "Майстора и Маргарита", който моята компания постави в Чикаго. Това беше много сериозна част от пиесата, а аз играех Понтийски Пилат и направих наистина глупава лоша грешка. Обърках думите "тълпа" и "заек". (на англ. "rabble" и "rabbit"-бел.а) Мисля, че беше през 1994 г.

Да бъда баща е върхът на сладоледа в живота ми. Когато бях по-млад, бях работохолик по необходимост и, предполагам, от сляпа амбиция. Благодарен съм, че изчаках, докато превърна бащинството в приоритет. Да прекарвам с дъщеря ми е по-забавно и смислено от всичко, което някога съм правил.

Роден съм две години след убийствата на Чейни, Гудман и Швернер - младите еврейски борци за граждански права, които бяха хвърлени в затвора и след това убити от Ку Клукс Клан. Родителите ми много ясно показаха на мен и сестра ми, че сме евреи и че животът ни е застрашен само от това, че сме евреи. Беше наистина сериозно порастване с такъв вид разбирания. Като режисьор и актьор смятам, че беше лесно да участвам в разказването на истории, които отразяват или изобличават несправедливостта. Опитвам се да направя каквото мога, за да се боря в добрата битка.

Снимка: Getty Images

Факти

Шуимър е в борда на директорите на Фондация, която помага на изнасилени жени към Центъра за терапия в Санта Моника.

Той стана баща за първи път на 44-годишна възраст, когато съпругата му Зоуи Бъкман роди дъщеря им Клео, на 8 май 2011 г.

Дейвид веднъж каза в интервю, че би искал да стане учител в държавно училище, след като "Приятели" (1994) приключи.

Той пропуска сватбата на Лиза Кудроу в Лос Анджелис заради снимките на "The Pallbearer" (1996) в Ню Йорк.

Шуимър не се поколеба и да свика токшоу в Лондон през април 2000 г, за да отрече неверни твърдения, че членовете на актьорския състав на "Приятели" (1994) са искали по 1 000 000 долара всеки на епизод. (април 2000 г.)

Снимка: Getty Images

Три години по-късно през януари беше премиерата на пиесата му "Обрат" в 99-местния театър на "West Hollywood Coast". Всичките "Приятели" присъстваха.

Дейвид е бил доста сериозно обсъждан за ролята на Нео в "Матрицата" (1999), преди Киану Рийвс да бъде избран.

А можете ли да си представите Дейвид Шуимър заедно с Томи Лий Джоунс в научнофантастичната комедия от 1997 г. "Мъже в черно"? Това можеше да се случи, въпреки че не е ясно дали филмът щеше да има толкова голям успех без химията между Джоунс и Уил Смит, който в крайна сметка беше избран за ролята.

Известно е, че Дейвид е алергичен към котки, но същото така не му допадало да снима с Марсел, защото маймуната все нещо оплесквала и трябвало да преповтаря сцената. За актьорите това пък не е лесно.

И двамата му родители, Арлийн Колман-Шуимер и Артър Шуимер са участвали с малки роли в "Откакто те няма" (1998), който той режисира.

Дейвид е запален по мотоциклетите и кара 500-кубиков "Triumph Daytona".

Той беше избран за един от най-сексапилните мъже на списание "Playgirl" под номер 15.

Има по-голяма сестра, Ели Шуимър.

С Деймиън Люис в "Братя по оръжие"

Снимка: Getty Images