Американската актриса и носителка на "Еми" Кристина Апългейт е диагностицирана с множествена склероза и описва състоянието си като "труден път".

"Преди няколко месеца бях диагностицирана с множествена склероза. Странно пътешествие. Получих обаче огромна подкрепа от хора в същото състояние. Пътят беше труден, но както всички знаем продължава", пише 49-годишната блондинка в Twitter.

"Както каза един от моите приятели, страдащ от същото заболяване, ние се събуждаме и предприемаме указаното действие. Това и правя. Така че сега се нуждая от уединение, докато преминавам през това нещо", допълва тя.

Вижте снимки на Кристина >>

Кристина Апългейт е удостоена с награда "Еми" като гост звезда в комедийна поредица "Приятели" през 2003 г. През 2004 г. отново е номинирана в същата категория за същото шоу. Тя има номинации и за актриса в главна роля в комедийния сериал "Коя е Саманта?" през 2008 и 2009 г.

През 2019 и 2020 г. Кристина Апългейт отново е номинирана за актриса в главна роля в "Мъртъв за мен".

През 2008 г. актрисата, която има 9-годишна дъщеря Сейди от съпруга си Мартин Ленобъл, се подложи на двустранна мастектомия, след като беше диагностицирана с рак на гърдата, припомня БТА.

През 2017 г. тя отстрани матката и яйчниците си. Тази драстичната превантивна мярка предприе, след смъртта на нейна братовчедка, отишла си от този свят вследствие на рак на яйчниците.

Въпреки че вече не се налага да си прави мамография, по онова време Кристина сподели, че на всеки шест месеца посещава онколог и ще продължи да го прави до края на живота си.

"Въпреки всички взети мерки, рискът остава", каза тя.

Кристина Апългейт спазва вегетарианска диета, тъй като смята, че храната играе съществена роля за това дали ракът ще се прояви и разпространи. Звездата допълва, че дъщеря ѝ също се храни здравословно, тъй като има вероятност да е наследила мутация в гена BRCA, излагаща я на над 50-процентов риск от рак на гърдата или яйчниците.

"Опитвам се да я пазя от стрес и да ѝ осигурявам най-чиста храна, знаейки, че когато навърши 20 години, ще трябва да започне да се изследва. Къса ми се сърцето при мисълта, че може да ѝ се наложи да води подобна на моята битка", споделя загрижената майка.