45-годишната актриса, която е известна от сериала "Женени с деца", е предприела драстичната превантивна мярка, след като нейна братовчедка е починала от рак на яйчниците преди девет години.

Вижте снимки на Кристина >>

В интервю за "Тудей" Кристина Апългейт разкри, че яйчниците и маточните ѝ тръби са отстранени преди две седмици.

През 2008 г. актрисата, която има 6-годишна дъщеря Сейди от съпруга си Мартин Ленобъл, се подложи на двустранна мастектомия, след като беше диагностицирана с рак на гърдата, припомнят от БТА.

Въпреки че вече не се налага да си прави мамография, Апългейт на всеки шест месеца посещава онколог и ще продължи да го прави до края на живота си. "Въпреки всички взети мерки, рискът остава", казва тя.

Кристина Апългейт разказва още, че спазва вегетарианска диета, тъй като смята, че храната играе съществена роля за това дали ракът ще се прояви и разпространи. Актрисата допълва, че макар все още да е малка, дъщеря ѝ също се храни здравословно, тъй като има вероятност да е наследила мутация в гена BRCA, излагаща я на над 50-процентов риск от рак на гърдата или яйчниците.

"Опитвам се да я пазя от стрес и да ѝ осигурявам най-чиста храна, знаейки, че когато навърши 20 години, ще трябва да започне да се изследва. Къса ми се сърцето при мисълта, че може да ѝ се наложи да води подобна на моята битка", споделя загрижената майка.