Древна пиринска легенда за любовта между Дракон и Невеста изтупа прахта от доспехите на Конан Варварина от едноименния филм на Маркус Ниспел. Видеоклипът на песента "Сенки" на изпълнителя Din-Yo извади от архива на Киноцентър "Бояна" одеждите, в които се побираше преди повече от 10 години секссимволът Джейсън Момоа, изигравайки именно в България ключовата за кариерата си роля.

Доспехите са по дизайна на номинираната за награда "Ейми" Уенди Партридж. 

Още снимки вижте в галерията тук>>>

В "Сенки", чиято премиера бе в буреносния следобед на 8 юни, виждаме именно бронята и прословутия меч на Конан (Джейсън Момоа), както и доспехите на Халар Зим (Стивън Ланг) от най-скъпия филм, сниман в България до момента. Срещаме ви с изпълнителя и идеолог на музикалната история Диньо Господинов - Din-Yo, който разкрива как е успял да се добере до емблематичните визии на легендарните воини, както и повече около сюжета и подтекста на песента. 

Din-Yo в кадър със сенките Десислава Савова и Веселина Тодорова

Снимка: Иво Марков

"В костюма на Конан се намъкна Людмил Минчев, който изиграва Дракона, с когото се бия. Не му беше никак лесно, защото се оказа, че бицепсът му е по-голям от на Джейсън Момоа. Люси, носейки въпросната броня, до последно си мислеше, че ще ме победи в двубоя, оттам и тази самоувереност, която можете да видите по време на неговата роля в клипа. Аз, на свой ред, знаех от самото начало, че съм отрицателен герой и с радост приех да бъда облечен с ризницата на Злодея от „Конан Варварина” - Халар Зим, изигран от Стивън Ланг. Тук е моментът да направя едно шокиращо разкритие. Може Дракона да е бил облечен с доспехите на прословутия кимериец, но аз имах честта да се бия с неговият меч. Нямаше как да бъда победен и плених Принцесата, която бе изиграна от Елизабет Марангозова", разказва Din-Yo.

Певецът е възпитаник на първия випуск по "Архивистика" в Софийския университет и е доста добре запознат с историческите факти. Затова е си позволява да подлага под съмнение прословутото мото на Конан Варварина "Живей, оцелявай, обичай".  

Люси Минчев като Дракона

Снимка: Иво Марков

"Философски погледнато, "живей" и "оцелявай" по някакъв начин си противостоят в едно изречение. За да живееш, предполагам, че е задължително преди това да си оцелял. Това с обичането също не ми звучи особено варварско. Конан едва ли би изразил есенцията на своя живот по подобен начин. По-склонен съм да вярвам на пирамидата на Маслоу", аргументира се Din-Yo. 

Действието на клипа се развива в измислена реалност. Не пресъздава епоха, уточнява той. 

"В клипа сме пресъздали душата на героя, а за душата - времето е абстрактно понятие. Това, което ще видите са мислите на един човек, имал смелостта да остане насаме с тях. Не случайно, въпреки доспехите и цялостната визия, присъщи по-скоро за Средновековието, героят държи в ръка фотография", обръща внимание изпълнителят. 

Кадър от клипа "Сенки"

Снимка: Иво Марков

Потенциал в идеята за клипа и песента виждат и от Национален фонд "Култура", които подкрепят реализацията му. 

"Видяха режисьорския професионализъм в лицето на Диляна Данева и Асен Караниколов. Оператор е Момчил Александров. Монтажът на видеото е на Йовета Панда. С тяхна помощ създадохме и клипа към песента "Времето не спира" - прекрасна референция за техните възможности. Диляна Данева се е доказала като човек, на който мога да се доверя. Харесвам нейната отдаденост и организираност и смятам за в бъдеще да продължим съвместна дейност. Освен това проектът ни отчетливо се отличава от масовите предложения, които ни заливат. Зрителите сами ще се убедят, че сме вложили душите си в него и вярвам, че с работата си допринасяме за обогатяването на българската музика", казва Din-Yo. 

Сенките Десислава Савова и Веселина Тодорова

Снимка: Иво Марков

Мелодията за песента "Сенки" била  ясна от първия миг, в който си я затананикал, но текстът - съвършено друг. В самото начало, песента трябвало да се казва ...."Котки"!

"Изникна една сутрин, след игра с котките в къщи. Котката ми е тотемно животно заради своя характер и това, че винаги е в готовност за игри и забавления. Доста по-късно след като записахме първи куплет и припев, ми хрумна съвсем различна тема за останалата част на песента. Въпреки различията, съумяхме да направим хубав преход, за което съм благодарен на Бате Пешо", разкрива авторът на "Сенки". 

Песента "Сенки" разглежда Нощта и Самотата като лек за всички болки, които ни носят дните.

"В днешно време имаме привилегията бързо и лесно да разполагаме с голям обем от информация. Творците могат да обменят идеи и да черпят вдъхновение от цял свят. Става все по-трудно да кажеш нещо ново и аз нямам такава амбиция. Моята мисия е да припомня, нещата които вече знаем, но сме позабравили. Колкото ни се отваря кръгозора към света, толкова спираме да се вглеждаме в нас самите. Нека да се потопим в своите сенки и да бъдем по-добри версии на себе си", казва изпълнителят. 

Какво посочва музиката му на хората и защо им се налага да им бъде показвано?

С песентаси Din-Yo казва че посочва на съвременниците си възможност да останат насаме със себе си и да се вгледат в собствената си душа.

Елизабет Марангозова е в ролята на Змейовата невеста

Снимка: Иво Марков

"Не е ли странно, че всички се опитват да привлекат нашето внимание до степен, че ние спряхме да обръщаме внимание на себе си? Понякога се чувствам като посетител на панаирджийска сергия. Тя е отрупана с лъскави, шарени предмети, които ангажират вниманието ми, докато ловък джебчия ме пребърква. Толкова имаме нужда понякога, просто да останем насаме с нашите сенки, за да открием отговори, които никой не е в състояние да ни даде. Всеки идва на тоя свят с чиста душа и тръгва към края на живота. По пътя ще събира, радост, щастие, болка и разочарование. Така е устроена Вселената - всеки урок се заплаща и по своя път събираме спечеленото. А когато натежи товара от уроци, уморени ще легнем в пръстта. С тази песен успях да накарам себе си да забавя ход и да потърся уюта на своите спомени. Ще съм щастлив, ако някой от слушателите намери време за себе си", казва той. 

Din-Yo в бронята на Злодея от Конан Варварина

Снимка: Иво Марков

И неусетно се завръща към свой спомен - усещането да носиш броня. 

"Майка ми е детска учителка. Един ден незнайно по каква причина персонала на детската градина беше изкарал на двора голям куп с играчки за изхвърляне. Помня ясно как съм се чувствал, когато ги видях, защото истински се развълнувах. Награбих едни червени доспехи, съставени от шлем, кръгъл щит и меч с ножница. Бях на върха на щастието, то е просто неописуемо. Тогава за първи път имах съвсем истинска броня. Нали си представяте, че до момента се сражаваш с пръчки и изведнъж ставаш богатир. Доспехите тогава просто отключиха една порта към света на вълшебното. Сега след толкова години по-късно се случи същото. Те просто ти дават сила и те запращат на секундата в друг свят. Това е истинско вълшебство", казва Din-Yo. 

Люси и Din-Yo репетирали бойната хореография

Снимка: Иво Марков

Преди да облекат броните, главните герои - Дракона и Воина, също се сръжавали с пръчки, като момчетата. Първият сблъсък между двамата е реализиран в офис сграда на приятел.

Дракона, Невестата и Воина

Снимка: Иво Марков

"Аз бях въоръжен с дръжка от метла, а Люси с дръжка от лопата. Много съм благодарен на Slavi Chou за това, че изгради бойната хореография и дори на снимките беше с нас да ни наглежда. Аз съм по природа доста любопитен и като добавим афинитета ми към историята, бях въодушевен да науча от специалист интересни факти за средновековните оръжия, битките и военната стратегия. В действителност боравенето със средновековни оръжия си е истинско изкуство, далеч от безразборно мятане на крайници. Аз отдавна тренирам бойни спортове и подходих доста сериозно към задачата да убия разярен Дракон, размятащ двойна брадва". 

Снимка: Иво Марков

Клипът на "Сенки" ни кара да се замислим за рицарите и злодеите на нашето време. Оказва се все по-тежко и трудно злодеите да бъдат разграничени от добрите.

"Ние живеем във времена на нюанси, на липса на категоричност. Добрите понякога постъпват лошо, но в контекста на цялостното им представяне ги оправдаваме. Лошите не са крайно лоши, правят и добрини. После ще се появи някой, който ще ни накара да се почувстваме виновни, че сме им лепнали етикет, че всъщност те не са зли или невъзпитани, а израснали в неподходяща среда, обкръжението им е лошо, моделите, които обществото им е наложило са им повлияли негативно. Колкото повече растем, толкова разбираме за съществуване на понятия като степен и нюанс. Назад в детството нещата са доста по-ясни. Там моделите са крайни. И всеки герои е окичен с богат спектър от характеристики присъщи за своята роля. Затова в приказките е най-уютно", отчита Din-Yo. Той е категоричен, че всеки от нас им свои собствени сенки...

Диляна Данева със специален грим от Александрина Дерменджийска

Снимка: Иво Марков

"Мога да разкажа за една от моите. Моята най-консистентна, персонална сянка - черният котарак Игрив, който изгубих при инцидент. Понякога се случва нощем да изгася осветлението и в тишината на уморения град той тихо идва и ляга на гърдите ми. Той лекува моите рани. През годините се наложи да се лиша от доста неща за да му помогна да живее пълноценно след неуспешните операции на прекъснатия гръбнак. В замяна получих безгранична вяра, любов и сърце, което остана с мен дори и след като престана да бие. Животното, което ме направи по-добър човек - състрадателен, емпатичен, щедър и силен. Отдавна не гледам на преживяното като на изпитание, а като дар. Приемете несгодите в живота като приключения. Приемете своите сенки", казва Din-Yo. 

Алекс Дерменджийска подготвя Сенките за снимки

Снимка: Иво Марков

Най - трудният момент от снимките на "Сенки" се оказва не онзи, в който изпълнителят влиза в пълна с ледена вода вана на минусови температури, а когато режисьорите обявяват края на снимачния ден.

"Представяте ли си в този момент настоящето ти удря такъв звучен шамар, че ушите ти не спират дълго време да пищят. Приказните създания свалят своите ефирни дрехи, войните прашните си доспехи и ставаш свидетел на нещо ужасяващо. Магията започва да избелява. Специалистът по специален грим Александрина Дерменджийска виртуозно го премахва и изпод него изплуват истинските лица на актьорите. Златните монети от съкровищата се превръщат в реквизит от пластмаса. Аз великият воин, чиято десница е отнемала безброй животи, пред който са треперели вражески пълчища, си обувам старите кецове и се опитвам да изчистя бялата яка на якето, с което се топлих в минутите между сцените. Идват таксита и като жълти, хищни птици поглъщат хората от снимачния екип. Тази вечер в нас ще се прибере Диньо Господинов. И ще си легне сгушен до котката си и своите сенки".

Дори и в този разговор се прокрадва идеята за времето, което не спира - чрез 8-цата, която е символ на безкрайността. Какво е  всъщност безкрайността, която присъства във видеоклипа с числото 8?

Осмицата е символ на безкрайността

Снимка: Иво Марков

"Радвам се, че заложената символика във видеото, не е останала незабелязана. Не е ли странно как човешкия род копнее за безкрайност, а същевременно лекомислено пилее малкото време, с което разполага. Това е защото въпреки своя егоизъм, хората принадлежат на човечеството. Те са част от своя вид и това винаги ще бъде така, докато го има. През цялото си съществуване са правили невъзможното да останат завинаги в историята. Какъв е тоя стремеж да оставиш следи? Какво го провокира? Какво е това желание да бъдеш запомнен? Вероятно този напън обслужва някаква по-висша цел, но докога ще оправдаваме глупавите си постъпки и елементарен начин на мислене с решенията на една висша сила и разум. Или пък е биологично обосновано, макар и лично да не забелязвам останалите бозайници да полагат усилия в тази посока. Хората могат да бъдат вечни , без да са безкрайни. Само трябва да развиват себе си. Да стават по-добри, по-умни, по-можещи от себе си", обобщава Din-Yo. 

Самият той, в хармония с този съвет, готви нов клип, не само защото е доста продуктивен, но и защото работи с няколко от най-талантливите имена на българската музикална сцена - Бате Пешо, Роби Николов и Самуел Ефтимов. С певицата Марина Драгомирецкая също са записали поредното общо песен. Има и няколко готови песни и ако запази творческото темпо, до края на годината ще е налице и първият му албум. 

Видеоклипът на "Сенки" вижте тук: