Дрейк оглави класацията за водещи изпълнители през годината на "Billboard" за втори път, съобщи БТА. Мъже са начело на класацията за пета поредна година. Пост Малоун беше начело през 2020 г. и 2019 г., Дрейк през 2018 г., Ед Шийран през 2017 г.

Дрейк, който е на 35 години, е изпълнител на годината не само благодарение на успеха на новия му албум "Certified Lover Boy" и синглите от него. Той присъства постоянно в класацията " Billboard 200" с предишните си албуми. "Certified Lover Boy" е 10-ият, който я е оглавявал.

Годишните класации на "Billboard" са по общи данни за постиженията на изпълнителя, заглавието, лейбъла в седмичните класации от края на ноември предишната година. Те от своя страна отразяват продажбите, стрийминга и радиоизлъчването през съответната седмица. Изпълнител на годната и нов изпълнител на годината се определят според класациите Billboard 200 и Hot 100.

"Certified Lover Boy" дебютира на първо място в класацията "Billboard 200" на 18 септември 2021 г. и остава в нея девет седмици, преди да приключи отчетния период. Той зае пето място и в годишната класация на " Billboard" за албуми.

За целия период Дрейк е имал осем албума в "Billboard 200". Само Тейлър Суифт е била с повече албуми в нея - 9. Тя заема четвъртото място в класацията за изпълнители на годината на " Billboard".

Дрейк има и 35 песни в класацията Хот 100 през този период, а 13 от тях достигат топ 10. Две оглавяват класацията - "What's Next" и "Way 2 Sexy".

Оливия Родриго

Снимка: Getty Images

Докато Дрейк е изпълнителят на годината на "Billboard", Оливия Родриго е първа сред жените, като в общата класация е втора. Тя е и най-добрият нов изпълнител за годината. Дебютният албум "Sour" на Оливия Родриго остана пет седмици начело на " Billboard 200" през юни и юли. Синглите "Driver's Licence" и "Good 4 U" заеха първо място в класацията "Hot 100".

BTS е най-добра група за втора поредна година (12-и изпълнител в общата класация). Бандата имаше четири хита номер едно в "Hot 100" и пети албум номер едно в " Billboard 100".

BTS

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Начело на годишната класация за албуми на " Billboard" е "Dangerous: The Double Album" на Морган Уолас.

Песента на Дуа Липа "Levitating" триумфира в класацията "Hot 100", след като постави рекорд за най-много седмици в топ 10 и топ 20 за певица. Тя дебютира в класацията на 17 октомври 2020 г. и още е в нея. 41 от тези седмици са в топ 10, макар и да не е достигала до първото място