Враждата, тлееща от години, избухна в последните дни. Рапърите Дрейк и Кендрик Ламар си размениха обиди и обвинения в нови песни, което предизвика шок в музикалните среди в САЩ и извън него, предават АФП и БТА. 

Дрейк, който през миналата година спечели най-много пари в света, и Кендрик Ламар, известно име в рапа с престижна награда "Пулицър", не се харесват много. Словесните им войни в миналото се въртяха около съперничеството кой е по-голямата звезда, но този път двамата изпълнители отидоха доста по-далеч в текстовете на песните, появили се в последните дни.

"Кажи, Дрейк, чух, че ги предпочиташ млади", казва Кендрик в "Not Like Us", в която рапира за "сертифицирани педофили". В текста си роденият в Лос Анджелис Ламар обвинява Дрейк, който е от Канада, че не е "колега", а "колонизатор" на американската култура на чернокожите. В друга песен, "Meet the Grahams", Ламар твърди, че Дрейк има тайна дъщеря.

Дрейк пък пусна парче, озаглавено "Family Matters", в което се намеква за изневяра и дори насилие във връзката на Ламар с неговата годеница и ученическа любов Уитни Алфорд. Канадецът отхвърли обвиненията в друга своя песен "The Heart Part 6".

Враждата привлече вниманието и на аудиторията, далеч от обичайните почитатели на трап и рап музиката. Тя беше дори обект на скеч в предаването "Събота вечер на живо", а подробни хронологии на обидите между Дрейк и Ламар бяха представени и във водещи американски медии като The New York Times и CNN. 

Дрейк и Ламар станаха известни с хип-хоп изпълнения около 2010 г. Първоначално те си сътрудничиха, правеха общи парчета и съвместни турнета. След това обаче всеки тръгна по свой път. Миналата година Дрейк се изравни с Майкъл Джексън като солов изпълнител от мъжки пол с най-много песни - 13, стигнали до номер едно в класацията на Billboard за сингли.

Кендрик, чието творчество се простира от лични прозрения до системни проблеми като расовите отношения и структурната бедност, често пък е наричан гласът на едно поколение.

Приятелското съперничество се превърна в открити нападки, което беше "неизбежно", е мнението на Андре Джи, автор на списание Rolling Stone. "Хората, които не разбират разрива им, в последните 15-20 години не са се стремили към това да бъдат приемани като най-добрия рапър в историята", пише той.

От десетилетия рапът е тясно свързан със сериозни вражди между най-големите си звезди. В началото на 90-те Тупак Шакур и The Notorious B.I.G. се забъркваха в съперничество между хип-хопа на Източното и Западното крайбрежие, подстрекавани от промоутъри. Този спор приключи с насилие и трагедия, но днешната вражда - ограничена до текстове и постове в социалните мрежи, изглежда само е разпалила апетита на някои рап любители за по-сериозен сблъсък.