Певиците Дуа Липа, Селест и Арло Паркс водят с по три номинации за музикалните награди BRIT, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

И трите са номинирани за най-добра солова изпълнителка и най-добър албум. Признанието на Дуа Липа е за "Future Nostalgia", на Селест - за "Not Your Muse" а на Паркс - за "Collapsed in Sunbeams".

Дуа Липа, която ще пее на церемонията на 11 май в Лондон, се съревновава също за британски сингъл с "Physical".

Паркс и Селест се изправят срещу дуета "Байсеп", диджей Джоуел Кори и рапърите Йънг Ти енд Бъгси за пробив.

Кори също е с три номинации. Той е кандидат за награди и в категориите за британски сингъл и солов изпълнител.

В албумната категория са също "What's Your Pleasure?" на Джеси Уеър и "Big Conspiracy" на рапъра Джей Хюс, който е единствения мъж в за първи път доминираната от жени категория.

За най-добра солова певица са номинирани също Уеър, Лиан Ла Хавас.

Хюс, Йънгблъд и рапърите Ай Джей Трейси и Хеди Уан допълват категорията за най-добър певец.

Наградата за британска група си оспорват "Байсеп", Бифи Клайро, "Литъл Микс", "1975", Йънг Ти енд Бъгси.

В категорията за британски сингъл са включени "Physical" на Дуа Липа, "Watermelon Sugar" на Хари Стайлс, "Don't Need Love" на Ту туенти Кид енд Грейси, "Rain" на Ейтч и Ей Джей Трейси, "Ain't It Different" на Хеди Уан с Ей Джей Трейси и Стормзи, "Head & Heart"на Кори. Другите номинирани са "Lighter" на Нейтън Доу, "Secrets" на Ригард и Рей , "Rover" на Симба и "Don't Rush" на Йънг Ти и Бъгси.

Звездите Ариана Гранде, Били Айлиш, Тейлър Суифт, Майли Сайръс и Карди Би са номинирани в категорията за международна солова изпълнителка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Претендентите за награда BRIT за международен солов изпълнител са Брус Спрингстийн, Weeknd, Тейм Импала, Чайлдиш Гамбино и Бърна Бой.

Кей-поп сензацията BTS получи първата си номинация за награда BRIT в категорията за международна група. Съперници са ѝ "Фонтейнс Ди Си", Foo Fighters, "Хаим" и "Рън дъ джуълс".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Комикът Джак Уайтхол за четвърта поредна година ще бъде домакин на церемонията за музикалните награди BRIT. Те ще бъдат раздадени в лондонската арена O2 на 11 май, след като коронавирусната пандемия принуди организаторите да я отложат. Церемонията по традиция се провежда в средата на февруари.