Американските режисьори Куентин Тарантино и Тим Бъртън ще бъдат удостоени с награди за цялостно творчество на Международния кинофестивал в Рим, съобщи художественият директор на форума Антонио Монда, цитиран от ТАСС.

"Награди за цялостен принос ще получат двамата гиганти в кинематографията Куентин Тарантино и Тим Бъртън", обяви той. Ще бъде организирана и специална среща на режисьорите със зрителите.

Тарантино (58 г.) "успя да направи революция във филмите, представяйки сюжета по напълно нови и иновативни начини, като редовно нарушава традиционната структура на разказа", се казва в прессъобщението, разпространено от организаторите на фестивала в Рим. Сред най-известните му филми са "Глутница кучета", "Криминале", "Убий Бил", "Имало едно време в Холивуд" и други.

Снимка: AP/БТА

"От втората половина на 80-те години на миналия век Тим Бъртън (63 г.) е смятан за един от най-оригиналните режисьори в американската филмова индустрия," според организаторите на форума.

Неговите филми обикновено залагат на черен хумор и ирония. Бъртън е режисьор на "Батман", "Батман се завръща", "Слийпи холоу", "Планетата на маймуните", "Чарли и шоколадовата фабрика", "Алиса в страната на чудесата" и други.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Шестнадесетият кинофестивал в Рим ще се проведе от 14 до 24 октомври.

Художественият директор Антонио Монда обяви, че ще бъдат представени продукции от 22 държави. За първи път във форума участват страни като Саудитска Арабия и Доминиканската република.

Монда подчерта също, че на кинофестивала "ще бъдат показани филми на 22 жени-режисьори".