Британският актьор Джъд Лоу заяви, че е бил предупреден за предстояща световна пандемия като сегашната с Covid-19. Това се е случило още през 2011 г. по време на снимките на филма "Заразяване" ("Contagion").

В интервю за GQ Лоу разказа, че режисьорът Стивън Содърбърг се е консултирал с множество експерти по епидемиите за своя филм. Още тогава учените били категорични, че описаните в "Заразяване" събития могат да се повторят в действителност. "Въпросът беше кога, а не дали", припомни си Джъд Лоу.

"Заразяване" излезе през 2011 г. От старта на коноравирус пандемията търсенето му за гледане отлайн скочи рязко.

Ето и пророческия сюжет на филма, заснет преди 9 години: "Нулев пациент" се заразява в Хонконг. Вирусът се е предал от прилеп на човек чрез прасета. Туристи и бизнесмени, които пътуват, веднага го пренасят по целия свят, който е обхванат от паника. Границите са затворени, стоките в магазините са изкупени. Симптомите са еднакви с тези на Covid-19 - температура и кашлица, а вирусът се предава чрез допир и по въздушно-капков път.

В лентата на Содърбърг са показани сцени, познати на всички ни от последните месеци - паническо пазаруване, зареждане с тоалетна хартия, препълнени болници, фалшиви новини.

В "Заразяване" в крайна сметка умират 26 млн. души, а финалът остава отворен.