Джъд Лоу посрещна, прегърна "Малката Амал" и помилва ръцете ѝ. Високата над 3 метра кукла, символизираща всички деца бежанци, пътува по света и акостира във Фолкстоун, Кент.

Тя тръгна от Турция, беше в Рим, където я приветства Папа Франциск, мина през Гърция, сградата на ООН в Женева, спря и на знаково място - Кале.

Снимка: Getty Images

Сега "Малката Амал" е във Великобритания, където я посрещна холивудската звезда Джъд Лоу. Актьорът прикани деца да се доближат и ръкуват с нея.

По-късно във вторник "Малката Амал" се появи отново на плажа под звуците на камбани, преди да премине към изоставена железопътна линия, където певци от местните хорове я посрещнаха с църковни хваления.

"Малката Амал" символизира тежкото положение на сирийските бежанци и най-вече младежите и децата, пътуващи сами, в търсене на по-добър живот.

Тя е конструирана от куклената компания "Handspring", която преди това направи конете на сценичната версия на "War Horse".

Директорът на компанията Стивън Далдри, каза, че куклата е "може би най -амбициозният публичен художествен проект, опитван някога".

Необходими са трима кукловоди, за да я управляват, един ѝ помага да ходи и оживява лицето ѝ, а други двама движат ръцете.

Снимка: Getty Images

Екипът е от общо 11 кукловоди, включително двама от бежански произход. Куклата е изработена от тръстика и въглеродни влакна.

Амал, чияето име означава "надежда" на арабски, започна своето 5 000 км пътуване в Газиантеп, Турция на 27 юли и е пътувала през Гърция, Италия, Швейцария, Германия, Белгия и Франция.

Целта беше да се хвърли светлина върху историите на милионите разселени деца бежанци, които тя представлява.

Снимка: Getty Images

След Фолкстоун, "Малката Амал" ще посети Кентърбъри, Лондон, Оксфорд, Ковънтри, Бирмингам, Шефилд и Барнсли и Манчестър на 3 ноември.

В Лондон тя ще отпразнува десетия си рожден ден с торта, проектирана от готвача Йотам Отоленги, в неделя, 24 октомври, на парти във V&A, на което са поканени деца от цялата столица.

Художественият директор на инициативата Амир Низар Зуаби каза, че посещението в Лондон ще бъде "ново приключение".

Снимка: Getty Images

"Това е горчиво-сладък момент от срещата с град, за който много е чувала, но и юбилей, който ще празнува далеч от родителите си."

Ще има и събития в целия град, включително в катедралата Свети Павел, катедралата на Уестминстър, Кралската опера, "Southbank Center", "Roundhouse", Националния театър и площада "Трафалгар".