Австралийският актьор и носител на "Оскар" Джефри Ръш спечели дело за клевета срещу таблоид, издаван в Сидни, и негов журналист, заради публикации, според които той се е държал непристойно със своя млада сценична партньорка в театрална продукция.

Ръш, един от най-изявените австралийски актьори, заведе дело за клевета срещу издавания в Сидни таблоид "Дейли телеграф" - собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок, и журналиста Джонатан Моран заради материали, публикувани през 2017 г. Според публикациите актьорът е упражнил сексуален тормоз и е докосвал непристойно младата си сценична партньорка Ерин Джийн Норвил по време на постановка на "Крал Лир" на Театрална компания "Сидни" през 2015-2016 г.

Съдия Майкъл Уигни от Федералния съд в Сидни е постановил, че Джефри Ръш е оклеветен от публикациите, и му е присъдил обезщетение в размер на 850 000 австралийски долара (около 609 000 щатски долара) заради негативния ефект от публикациите върху репутацията му. На изслушване през май Ръш може да получи допълнителна компенсация заради пропуснати ползи в резултат на публикациите.

По думите на съдия Уигни поведението на таблоида и журналиста е било "неуместно и неоправдано", а публикациите - "безотговорен пример за търсеща сензация журналистика от най-лош вид". Съдията освен това не е бил напълно убеден в надежността като свидетел на склонната да "преувеличава и разкрасява" обвинителка Ерин Джийн Норвил.

След произнасянето на присъдата 67-годишният Джефри Ръш е заявил, че в случая няма победители. "Делото беше крайно стресиращо за всички замесени", е казал актьорът пред репортерите извън съда. Ръш също така е благодарил на семейството си за подкрепата.