Джеки Чан е известен с впечатляващите си каскади, като прави някои от най-невероятните подвизи в жанра на бойните изкуства. От ранните си детски години през 70-те до възхода си като международна суперзвезда, Чан постоянно разширява границите на невъзможното в екшън киното. Готовността му да излага тялото си на риск му спечелва репутация в света на бойните изкуства, но и не само...

Едва 7-годишен Чан Кунсан започва да се занимава с акробатика и театър. Записан е в интернат в Китай, докато родителите му работят в Австралия. През следващите десет години от своя живот, "Малкият Джеки", както го наричат близките, изучава бойни изкуства. Неведнъж в различни интервюта споменава, че интернатът му е помогнал да изгради строга дисциплина, която пренесъл в личния си живот. По негови думи при лошо изпълнение възпитателите там са прилагали физически наказания на децата. И макар да показва страхотен потенциал на сцената, по-късно носителят на "Оскар" от малък е от хората, които гледат да странят от известността.

Но тя от него не може...

През 1962 г. излиза Big and little Wong Tin Bar, първият филм, в който Чан взима участие. Едва на осем годинки прави впечатление с актьорския си талант. Отбелязваме, че освен на дисциплина в интерната, той се учи и да пее. Даже е част от масовката на филма "Яростен юмрук", в който участва небезизвестният Брус Лий. След като Брус умира неочаквано година след излизането на лентата, Чан е възприет като негов възможен наследник в хонконгското кино. Младият актьор обаче иска да излезе от тази сянка и да покаже, че има и други качества. Прави го по доста забавен начин - започва да комбинира забележителните си умения в бойните изкуства с комедия. И държи да изиграва всички свои каскади сам. И точно поради тази причина те го вкарват в голяма беда, защото неведнъж си чупи кости.

Та, благодарение на таланта си, той успява да излезе от сянката на Брус и да покаже едно друго свое лице, което му носи истински успех.

С вече малко повече самочувствие през 80-те и 90-те години Чан се проявява и с още един скрит талант - режисира филмите, на които е и сценарист. А едни от най-известните са "Проект А" и "Полицейска история". Безспорно обаче тези, които му носят най-най-много слава са "Сблъсък в Бронкс" и "Час пик".

Само след първия уикенд след премиерата филмът "Сблъсък в Бронкс" събира повече от десет милиона долара и естествено се изстрелва на първа позиция в бокс офиса. "Час пик" печели още повече - цели 130 милиона само в Щатите. 

Следват още проекти, в които Джеки, както държи да се представя в професионален план, оставя следа заради безспорните си качества на комедиен актьор и каскадьор. Заради упоритостта си той получава признания, сред които е и това за "Най-добра екшън звезда" на Световните награди за каскадьори. Той дори пуска на пазара биографична книга, озаглавена "Остарях преди да порасна", разказваща за живота на едно момче, израснало в бедност, но непреклонно следващо мечтата си. Личен разказ, по негови думи.

И докато кариерата лети нагоре, то любовта стои на втори план, по неписано правило на шоубизнеса. През годините много жени проявяват влечение към актьора. Но само една печели сърцето му. Запознава се с бъдещата си съпруга в Тайван. Тя също е актриса и по това време е дори по-известна от него.

Романтиката при тях можем да кажем, че липсва, тъй като в интервю от 2015 г. актьорът споделя, че е бил "принуден да се ожени" за нея, тъй като тя е забременяла. Понеже Чан е искал да запази бебето, неговият агент го съветва преди да го признае, двамата да сключат брак.

"Беше случайност, която доведе до зачеването на Джейси. Никога не съм мислил да се женя." В интервюто той допълва, че са направили тази крачка, за да подсигурят бъдещето на детето. Това слага началото на нов живот и за двамата.

Любовта обаче невинаги се задържа дълго на едно място. Все още женен актьорът върти афера с победителка в конкурс за красота, която му ражда извънбрачно дете. За да се защити, че е изневерил, той признава публично, че е било грешка. "Сбърках, както правят много мъже по света".

Като цяло актьорът не обича да говори за личния си живот. Дълги години той внимателно пази жена си от медиите и рядко може да бъде видян с нея на светски събития.

До 2014 г., когато фамилията се появява в заглавията в пресата.

Причина за това е арестът на сина им. След като полиция нахлува в апартамента му в Пекин и иззема над 100 грама марихуана, той е осъден на шест месеца затвор. Чан със сигурност не остава безучастен и публично заявява, че не се чувства добре от този факт. Смята, че трябва да има справедливост и наследникът му да бъде наказан за това, което е извършил. След като е освободен, Джейси установява, че е включен в черния списък на много компании, въпреки че баща му се опитва да реабилитира имиджа му. Защото семейството все пак си е семейство. И когато негов член попадне в беда, макар и виновен, трябва да бъде подкрепен.

Джейси Чан

Снимка: Getty Images

А бедното момче, родено в Хонконг, отраснало в интернат и лишено в детските години от топлина и любов, най-добре разбира необходимостта от това да обичаш и да бъдеш обичан.

Актьор, каскадьор, филантроп и любовчия...

С участието си в над 100 филмови проекта, Джеки става една неизменна част от екшън филмите. И не само. Той печели над 45 филмови награди, сред които и "Оскар". Заради всички тези изумителни представяния му бива изградена и Алея на славата. Той се превръща в една от живите легенди на киното. И макар вече да не изглежда така, както на младини, харизмата му все още е с него.

Снимка: Getty Images