Начинът, по който медиите и киноиндустрията се отнасят към жените, се е подобрил значително според американската актриса Джесика Частейн.

"Времената се променят. Живеем в епоха, особено в САЩ, където преразглеждаме начина, по който жените са третирани в медиите", сподели актрисата на пресконференция на кинофестивала в Сан Себастиан. "Отношението към жените твърде често е било несправедливо, защото винаги е имало интерес към външността им, към съблазнителната им сила, но не и към това, което са направили или казали", допълни тя.

Звездата, която е в Испания, за да промотира новия филм с нейно участие "Очите на Тами Фей", също така похвали скорошните документални филми или сериали, предоставящи възможност на зрителите да погледнат по различен начин на живота на певицата Бритни Спиърс или на аферата на бившата стажантка в Белия дом Моника Люински с президента Бил Клинтън.

Вижте снимки на Частейн >>

Според нея мястото на дамите в киноиндустрията става все по-важно.

Снимка: Getty Images

"От десет години съм в занаят и мога да ви уверя, че разликата е огромна", отбелязва актрисата, приветствайки факта, че тази година водещи награди на "Оскар"-ите и на кинофестивалите "Сънданс" и в Кан и Венеция, са присъдени на режисьорки.

В лентата "Очите на Тами Фей", включена в официалната селекция на кино проявата, Джесика Частейн се превъплъщава в образа на телеевангелистката - спорна личност в САЩ, която често е била пародирана в телевизионни предавания.

Актрисата не крие, че се чувства виновна, че я е съдила въз основа на тези пародии, които са далече от истинската ѝ история.

"Тами Фей никога не е спирала да дава любов и прошка и винаги е била вярна на това, което е проповядвала", казва тя и допълва, че ролята за нея е била "технически трудна".

Снимка: Getty Images