Един многообещаващ международен филмов проект със звезден актьорски състав и копродукция на "Фетисов Илужън - Юръп", със седалище в Кипър, е пред завършване, предаде за БТА кипърската агенция КНА.

В прессъобщение се казва, че филмът "Дългият път на деня към нощта" e по едноименната пиеса на американския драматург и носител на Нобелова награда Юджийн О'Нийл, за която той е удостоен посмъртно с наградата "Пулицър" (1957 г. ).

Сред участниците в проекта, който според някои може да бъде номиниран за следващите награди "Оскар", са продуцентската компания "Фетисов Илужън - Юръп" със седалище в Кипър и нейният собственик и продуцент Глеб Фетисов.

"Ако очакванията се сбъднат, тогава това ще бъде огромно постижение за филмовата индустрия на нашата страна", се казва в прессъобщението, като се добавя, че Глеб Фетисов е продуцент и на социалната драма "Нелюбов", която беше номинирана за "Оскар" в категорията "Най-добър чуждоезичен филм" през 2018 г. и спечели наградата на журито в Кан.

Джесика Ланг

Снимка: Getty Images

Във филма участват две холивудски легенди, двукратната носителка на "Оскар" Джесика Ланг ("Зловеща семейна история", "Тутси", "Кинг Конг") и Ед Харис ("Шоуто на Труман", "Бездната", "Западен свят" ") заедно с Бен Фостър ("Ад и потоп", "Х-Мен: Последният сблъсък ") и Колин Морган ("Човеци", "Мерлин").

Ед Харис

Снимка: Getty Images

Филмът е режисиран от Джонатан Кент, награждаван театрален и оперен режисьор, а сценарият е адаптиран от Дейвид Линдзи-Абер ("Оз: Великият и могъщият", "Полтъргайст"). Продуценти на филма са още Габриела Тана, Бил Кенурайт и Редмънд Морис.

Вестник "Ню Йорк Таймс" наскоро публикува статия за заснемането на "Дългият път на деня към нощта", определяйки Глеб Фетисов като един от "рицарите в блестящи доспехи", благодарение на когото този проект остана жив.

Джесика Ланг

Снимка: Getty Images

Глеб Фетисов изтъква, че адаптацията на пиесата за голям екран остава вярна на текста на Юджийн О"Нийл.

Важно е да се знае, че Джесика Ланг вече има награда "Тони" за изпълнението си на Мери Тайрън в постановката "Дългият път на деня към нощта", която беше поставена на Бродуей, също от режисьора Джонатан Кент.

Снимка: Getty Images

Снимките се проведоха в Ирландия и приключиха миналата есен. "Дългият път на деня към нощта" вече е в постпродукция и ще се разпространява от филмовото студио "Ем Джи Ем", което наскоро беше придобито от "Амазон".

Премиерата, според Глеб Фетисов, се очаква през есента на 2023 г. на филмовия фестивал в Торонто, а широко разпространение ще се състои по-късно тази година.