Джей К. Роулинг оспори новия шотландски закон за престъпленията от омраза в поредица от публикации в социалните мрежи, като прикани полицията да я арестува, ако смята, че е извършила престъпление, информира ВВС. 

Авторката на "Хари Потър", която живее в Единбург, отново провокира потребителите в интернет с анти възгледите си за транс хората. Тя заяви, че "свободата на словото" е на изчезване, ако точното описание на биологичния пол бъде поставено извън закона.

В началото на седмицата шотландската министърка по въпросите за жертвите и обществената сигурност Шивон Браун заяви, че "е възможно разследване" в случай на незачитането в интернет на пола на транссексуално лице според влязъл в сила нов закон срещу престъпленията от омраза.

Още през 2021 г. депутатите от Шотландския парламент приеха Закон за престъпленията от омраза и обществения ред, затвърждавайки съществуващото законодателство за престъпленията от омраза. Те определиха като нарушение подбуждането на омраза въз основа на раса, пол, сексуална ориентация, възраст, религия и др., макар че полът бе пропуснат в полза на самостоятелен бъдещ законопроект, насочен срещу проявите на агресивно женомразство.

А Роулинг, която отдавна критикува транссексуалните активисти, публикува в Х в деня на влизане в сила на новото законодателство следното: "Изглежда, че шотландските законодатели отдават по-голямо значение на чувствата на мъжете, които се представят за жени, макар и по женомразки или опортюнистични начини, отколкото на правата и свободите на истинските жени и момичета." Тя добави, че е "невъзможно да се справим с реалността на насилието и сексуалното такова, извършени срещу жени или да се справим с настоящото посегателство върху правата им, ако не ни е позволено да наречем мъжа мъж."

"Свободата на словото и убежденията в Шотландия е на изчезване, ако точното описание на биологичния пол се счита за престъпление", бяха думите й. Роулинг изтъкна някои криминални случаи, сред които и случаят, в който транссексуална отвлякла и нападнала момиче в Шотландските граници.

"В момента съм извън страната, но ако написаното тук се квалифицира като престъпление съгласно условията на новия закон, очаквам с нетърпение да бъда арестувана, когато се върна в родината", допълни Джей.

На този етап шотландската полиция не е реагирала на коментарите й в интернет. Новата разпоредба предвижда максимално наказание до седем години лишаване от свобода, отбеляза ВВС.