Текстовете на рапъра Джей-Зи са изписани върху ар деко фасадите на Голямата библиотека в Бруклин, а стадион "Янки" се готви да бъде домакин на концерт с участието на пионерите в жанра - Ню Йорк, люлката на хип-хопа, празнува 50-годишнината на течението, което се заражда в неговите гета и става доминиращо, предават задокеанските издания.

Вътре в библиотеката, обширна и хвалебствена изложба проследява емблематичната кариера на детето на Бруклин, което изгради своята легенда като съвременна приказка. Бивш търговец на "Marcy Projects", жилищния комплекс, в който е израснал, Шон Кори Картър, по-известен днес като Джей-Зи, се превръща в един от най-великите американски рапъри, а след това и в бизнесмен милиардер, начело на развлекателната империя "Roc Nation".

"Не съм посещавал много изложби. Така че да видя това за любимия ми рапър е доста зашеметяващо", казва Джамарли Томас - или Джей-Ти, 31-годишен складов работник от Бронкс.

"Джей-Зи е показал на много млади афроамериканци, че могат да се издигнат", добавя той.

Аманда Браун, 28-годишна жена, родена в Бруклин, се радва, че изпълнителят получава всички тези почести приживе.

Музикантът, който заедно със съпругата си Бионсе е една от най-известните двойки в популярната култура, има зад гърба си редица хитове като "Hard Knock Life (Ghetto Anthem)" и "Izzo (H.O.V.A.)", както и прекрачила границите на рапа ода за Ню Йорк "Empire State of Mind".

Джей-Зи със съпругата си Бионсе

Снимка: Getty Images

Четиринадесет от албумите му са заемали челното място на престижната американска класация Billboard 200. Единствено The Beatles са позиционирали повече музикални колекции на върха в чарта - 19.

Безплатната изложба, "The Book of HOV" (един от псевдонимите на Джей-Зи), беше открита в петък и през целия уикенд се извиваха дълги опашки от желаещи да обиколят помещенията или да се сдобият с уникални членски карти за библиотеката в Бруклин, щамповани с обложки на албуми на изпълнителя.

Отдаването на почит към звездата предхожда откриването на 2 август на друга завладяваща ретроспектива на историята на хип-хопа в "Залата на светлините", нюйоркския клон на мрежата "Culturespaces", пише БТА.

Снимка: Getty Images

Графити или брейкденс сесии в библиотеки, квартални партита, концерти...редица други инициативи ще отбележат 50-ата годишнина на течението, зародило се в Бронкс като начин да се избяга от бедността и дискриминацията срещу афроамериканците и латиноамериканците и превърнало се във феномен, генериращ милиарди долари, който вдъхновява не само музиката, но също така спорта и модата.

На 11 август 1973 г. Клайв Кембъл, известен като диджей Кул Херк, полага основите на хип-хопа в приземния етаж на жилищна сграда в Бронкс.

Петдесет години по-късно, на 11 август 2023 г., той ще е сред участниците в мега концерт на стадион "Янки", където ще се изявят и други ветерани на хип-хопа като Грандмастър Кас, Къртис Блоу, "Шугархил генг" и Роксан Шанте, както и звезди от ранга на Lil Kim, Ice Cube, Snoop Dog и Run-D.M.C.

Снимка: Getty Images