Джейми Лий Къртис и Куентин Тарантино са сред холивудските звезди, които ще връчват наградите "Златен глобус", предава задокеанската преса.

Статуетки ще раздават също Ана де Армас, Били Портър, Колман Доминго, Наташа Лион, Никол Байър, Трейси Морган и други.

Водещ на 80-ата церемония за призовете, присъждани от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, ще бъде комикът Джеръд Кармайкъл. Събитието ще бъде на 10 януари и ще се излъчва по NBC и по стрийминг платформата Peacock.

Актьорът Еди Мърфи и телевизионният сценарист и продуцент Райън Мърфи ще получат почетни отличия за цялостен принос към развлекателната индустрия.

Тази година отличията "Златен глобус" се опитват да се върнат на сцената след разразил се скандал и бойкот от страна на Меката на киното. Разследване на вестник "Los Angeles Times" в началото на 2021 г. установи, че по това време сред членовете на организацията няма чернокожи - разкритие, допълнено от други твърдения за етични нередности. Много звезди и студиа заявиха, че ще бойкотират шоуто. Актьорът Том Круз дори стигна дотам, че върна трите си статуетки.

Куентин Тарантино

Снимка: Getty Images

Миналата година NBC отмени телевизионното излъчване и наградите "Златен глобус" бяха раздадени "тихомълком" в бална зала на хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс в отсъствието на холивудски звезди, припомня БТА. Победителите бяха обявени в Tiwtter.