След като скандал и бойкот хвърлиха в безпорядък Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и извадиха от телевизионния ефир годишните й отличия, наградите "Златен глобус" се готвят за завръщането си, обсипвайки с номинации филмите "Баншите от Инишерин" и "Всичко навсякъде наведнъж", съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

Снимка: Киномания

Сред номинираните във филмовите категории са и дългоочакваните продължения на "Аватар" и "Топ Гън".

Номинациите за отличията, присъждани от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, бяха оповестени от актьора и комик Джордж Лопес и дъщеря му Маян Лопес по телевизия Ен Би Си, която отново ще излъчи церемонията за отличията през януари.

Продукциите, номинирани в категорията за най-добър филм - драма, са "Семейство Фейбълман", "Топ Гън: Маверик", "Елвис", "Лидия Тар" и "Аватар: Природата на водата".

Снимка: БТА / Форум филм

В категорията за най-добър филм - комедия или мюзикъл, ще се съревновават "Баншите от Инишерин", "Всичко навсякъде наведнъж", "Вади ножовете 2", "Вавилон" и "Идиотският триъгълник".

Историята за враждуващи приятели "Баншите от Инишерин" на майстора на черната комедия Мартин Макдона води по номинации за 80-ите награди "Златен глобус" с осем на брой. Следва екшън приключението "Всичко навсякъде наведнъж", чиято главна героиня се оказва последната надежда за спасяването на мултивселената с шест.

Сред номинираните за най-добър актьор във филмова драма е Брендън Фрейзър. Той обаче каза, че няма да присъства на наградната церемония, след като разкри, че през 2003 г. е бил опипван от Филип Бърк, дългогодишен член на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA) и неин бивш президент.

Наградите "Златен глобус" ще бъдат раздадени на 10 януари. Водещ на церемонията ще бъде комикът Джеръд Кармайкъл.

Снимка: Getty Images

Тази година отличията се опитват да се върнат на сцената след разразил се скандал и бойкот от страна на Холивуд. Разследване на "Лос Анджелис таймс" в началото на 2021 г. установи, че по това време сред членовете на организацията няма чернокожи - разкритие, допълнено от други твърдения за етични нередности. Много звезди и студиа заявиха, че ще бойкотират шоуто. Актьорът Том Круз върна трите си статуетки.

Миналата година Ен Би Си отмени телевизионното излъчване и наградите "Златен глобус" бяха раздадени "тихомълком" в бална зала на хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс в отсъствието на холивудски звезди. Победителите бяха обявени в Туитър, припомня Асошиейтед прес.