У него има една неописуема чистота и простота - във външия вид няма шарении като при глем рока, гласът му е ясен, бистър, осанката и физиономията му са класически, цялото му същество е 100 процента истина. Без грам излишност в каквото и да било.

А знаем, че гениалните неща звучат простичко.

Джеймс Хетфийлд е прекарал над 40 години като китарист и вокалист на "Metallica". Затова неслучайно казва, че е женен за една - "Metallica". Като човек начело на най-голямата метъл група на планетата (това не е хипербола, а статистика), той е начертал пътя на модерния метъл.

Да си капитан на най-големия хеви, траш, кораб не е шега работа, но очевидно е предопределено и той го е усещал - в албума на випуска след завършване под снимката му пише: "Цели в живота: да стана рок звезда". 

Снимка: Getty Images

На вид като викинг, той през цялата кариера на "Metallica" той остава енигма, рядко дава интервюта и до този момент никога не е правил голяма изповед. Но Хетфийлд се превърна в герой, икона за следващите поколения металисти не само защото говори техния език - той познава тяхната болка от първа ръка.

Джеймс Хетфийлд е роден на 3 август 1963 г. в Лос Анджелис. Баща му е шофьор на камион, а майка му оперна певица. Заради силните си религиозни убеждения те упорито отказвали употребата на каквито и да било лекарства, което продължило дори когато майка му се разболяла от рак, станал причина за смъртта й още в тийнейджърските години на Джеймс.

Има двама полубратя Крис и Дейв, и сестра Деана. 

Снимка: Getty Images

"Родителите ни не ни водеха на лекар. Основно разчитахме на духовната сила на вярата да ни излекува или да ни предпази от заболяване или нараняване. И така в училище не ми беше позволено да седя в час по здраве, да уча за тялото, да уча за болести и подобни неща. И, когато да речем, се налагаше да се мине преглед заради футболния отбор, трябваше да обяснявам на треньора, че нашата религия не допуска това. Така че се чувствах наистина като изгнаник. Когато часът по здраве започваше, аз стоях в коридора, което беше като форма на наказание в някакъв смисъл. Всеки, който минаваше покрай мен, ме гледаше така, сякаш съм някакъв престъпник, разбирате ли?".

Той обаче вижда хубавата страна на миналото. "Когато си млад, искаш да си като всички останали, не искаш да си уникален. Но сега виждам как това ми даде уникалност и ме оформи като човекът, който съм".

Като тийнейджър Хетфийлд расте под влиянието на групите "Блек Сабат", "Тин Лизи", "Бийтълс", "Венъм", "Лед Цепелин" и "Дийп Пърпъл". На 9 години го записват на уроци по пиано, които му се стрували тогава скука, но към днешна дата оценява как това му е помогнало да бъде музикант - боравеното с двете ръце и пеенето. Бил е голям фен на "Аеросмит" и даже писал писма до рокаджиите. Хитовата песен от 1991 г. "Enter Sandman" е вдъхновена от страхове и кошмари, които Хетфийлд е имал като дете.

Снимка: Getty Images

"Бях среден ученик. Доста тих, резервиран, просто гледах да си свърша работата и да се прибера у дома, да се забавлявам и да играя. Обичах спорта" споделя той.

Преди да срещне барабаниста и съосновател на "Metallica" Ларс Улрих, Джеймс се подвизава в групата "Obsession". "Това беше група в гимназията и ние просто свирехме в гаража на приятеля ми, правейки кавъри. Щяхме да направим Thin Lizzy, Black Sabbath, малко Robin Trower, малко Led Zeppelin...Планирахме няколко участия, това беше почти всичко. Не помня да съм учил китара, ха-ха-ха! Просто си спомням, че когато хванах китарата за първи път, си казах: "Как издават всички тези звуци?". 

Казва че с колегите му от групата са много различни, но това ги допълва и работи по прекрасен начин за цялата им метъл симфония. 

Снимка: Getty Images

На въпрос защо никога не са писали песен за секс, Джеймс отвръща, че това изобщо не им е било в ума.

"Ние получавахме тонове и тонове писма - все още има хора, които казват "Fade to Black" спаси живота ми." Но никой не иска да чете това. Твърде хубаво е, твърде скучно. Преди да го запишем бяхме много депресирани. Щяхме да тръгнем на първото си европейско турне и оборудването ни беше откраднато. Това провали турнето и заседнахме в Ню Джърси. Трябва да сте верни на себе си, да пишете това, което чувствате. Когато хората видят, че си пълен с глупости, тогава всичко е свършено. Не можем да заблудим нашите фенове".

Вглеждайки се в себе си, Хетфийлд казва: "Уау, аз не се вписвам в нищо, така че майната им на всички останали". Наистина, Хетфийлд е богатство от противоречия. Самотник, той разполага с цялото време на света за преданите фенове на "Metallica", раздавайки автографи на улицата и любезно разговаряйки с хлапета зад кулисите всяка вечер. Той направи пет платинени албума с "Metallica" - и все още кара "Chevy Blazer". Страстен ловец, той е член на Националната оръжейна асоциация, както и на "Ducks Unlimited", организация, посветена на опазването на влажните зони. Признава, че е патриот, но никога не е гласувал. Политически, той е съвсем индивидуална смесица от дясноцентристки ценности със силна неприязън към правилата - нещо като консервативен анархист, пише "Rolling Stone".

През 1992 г. Хетфийлд беше тежко обгорен по време на скандалното турне на "Guns N' Roses / Metallica Stadium Tour" в Монреал, Канада, когато случайно попадна в епицентъра на пиротехническа експлозия. След 17 дни той продължи да пее с "Metallica", но бе принуден временно да предаде задълженията си на китарата на техник на групата, докато успее да се възстанови напълно.

Битките с пристрастяването измъчваха живота на Хетфийлд в зряла възраст и доведоха до престой в рехабилитация през 2009 г. и 2019 г. Той също така трябваше да се научи да се овладява гнева си, все неща, които заплашваха да побият клин между него и колегите му от групата повече от веднъж, както умело е упоменато в документалния филм "Some Kind Of Monster" от 2004 г.

Снимка: Getty Images

"Целият ми живот беше двойствен: ето го животът ми у дома, ето го животът ми на път. Дръжте семейството си у дома, защото те не искат да видят какво има навън. В крайна сметка двете страни трябваше да се "сдобрят". Да, това са две отделни неща. Не е тайна. Качваме се на сцената и сме нашето алтер его. Ние сме хората, които искаме да бъдем: силни, контролиращи, пеещи на масите. Вкъщи понякога дори не ме чуват (смее се). Но те трябва да живеят заедно, двете ми същности, и го правят - доста добре".

С първия си голям хонорар си купува къща, на хълма. 

На журналистически въпрос дали все пак малко гняв не подхранва креативността ми и че е необходим, Джеймс отвръща: "Когато съм щастлив, пиша възможно най-тежкия риф. Да бъдеш щастлив не е надценено понятие. Но също така винаги ще имам проблеми с гнева, независимо от всичко. Винаги се разкрива още едно страхотно парче от пъзела".

Псевдонимът на Джеймс Papa Het стана широко популярен сред феновете и се използва и в различни стоки на групата. Историята на произхода му обаче не е изяснена от Джеймс или друг официален източник на групата. Хетфийлд лично си избра прякора Papa Het. Думата "papa" може да означава, че Джеймс е бащата на неговия жанр музика и може би неговата група, докато думата "Het" е съкращение за фамилното му име. 

Хетфийлд се жени за Франческа Томази на 17 август 1997 г. и имат три деца. Известно време той живее във Вейл, Колорадо, цитирайки "множество причини" да се премести там, включително това, че е родният град на жена му от детството, естествената красота и тихата среда.

Снимка: Getty Images

Хетфийлд обаче подаде молба за развод през 2022 г., позовавайки се на непреодолими различия. Синът му Кастор, също е музикант и е барабанист на базираната в Савана, Джорджия група "Bastardane".

Снимка: Getty Images

Хетфийлд има доста татуировки по тялото си, една от тях гласи "Живей за мига - Carpe Diem". 

"Ако я нямаше музиката в живота ми, вероятно вече щях да съм мъртъв"

"Мразя всяка проява на власт. Хората трябва да са свободни, да могат да крещят, да пият, да се забавляват - навсякъде и по всяко време"

"Музиката няма да ме излъже, няма да ме изостави"

"Има твърде много хора на ш...... планета. Обичам природата. Обичам пустинята и не е останало много от нея. Това ме кара да мразя хората. Животните, те не се лъжат един друг. В тях има невинност". 

"Бяхме бунтовно настроени срещу света, без идея защо", е едно от нещата, които той каза в интервю наскоро по повод новия албум на "Metallica" - "72 Seasons".

"Споделям душата си чрез музика и това достига до много хора. Така че съм благословен".