Джейн Сиймор върви по червения килим вече почти пет десетилетия и дори днес, на 68-годишна възраст, тя изглежда просто ослепително. Ако трябва да бъдем точни, първата ѝ значима поява на него е през 1973 г., точно след първия ѝ голям пробив, който е 20 години преди участието ѝ в култовия сериал "Д-р Куин Лечителката".

Вижте снимки >>

Всъщност, малко хора помнят, че тя става известна с ролята си на Солитер - едно от момичетата на Бонд в "Живей, а другите да умрат". Тогава в лентата Агент 007 се играе от Роджър Мур, заместил легендарния Шон Конъри. Преди това актрисата се изявява предимно на театралната сцена в постановки по Шекспир и има зад гърба си няколко малки роли в киното и телевизията. Но г-н Бонд, Джеймс Бонд, я изстрелва на върха на славата.

Така още в началото на 70-те тя получава "постоянен абонамент" за всички бляскави събития и има запазено място под светлините на прожекторите, а като център на вниманието, Джейн трябва да поддържа своя добър имидж и външен вид. И година след година тя го прави.

Наскоро обаче тя разкри, че вече не ѝ е толкова лесно, защото днес модните къщи отказват да обличат хора на нейната възраст, пък било то и известни. Звездата каза, че с годините опциите за облекло все повече намаляват.

"Никога не са ми предлагали пари да нося дрехите на определен бранд, въпреки че в днешно време не всеки дизайнер ще облече някой на моите години", сподели тя пред "The Guardian".

Затова нейното решение е да изважда от гардероба си тоалети, които вече е носила - нещо, което в Холивуд се приема за табу.

"Не ме интересува дали повторното обличане на рокли е допустимо или не. Ако усещам, че това е подходящото облекло за съответния повод, и то ми става, да - ще го сложа пак", категорично заявява тя.

Цялата ситуация е нова за нея, понеже в миналото без проблем е вземала тоалети на заем от прочути дизайнери, като Джани Версаче. Той ѝ давал дрехи, направени за сестра му Донатела, тъй като двете носели един и същ размер. Сред облеклата, които е получила от него, е и дръзкият гащеризон с пайети, с който се появи на наградите "Еми" през 1991 г.

"Всички си мислеха, че той е прозрачен и че могат да видят през него, но не можеха. По онова време партньорът ми тъкмо се беше оставил, а знаех, че ще присъства на събитието, затова си помислих: "По дяволите, ще облека това!" И се получи... Повечето мъже на церемонията ми даваха телефонните си номера, а аз през цялото време се опитвах да ги избегна. Въпреки че, ако трябва да бъда честна, поглеждайки назад, не мога да повярвам, че съм облякла този гащеризон", признава Сиймор.

И макар да изпитва затруднения при избора на дрехи за мероприятията, тя не крие, че днес се чувства дори по-добре, отколкото през младежките си години.

"Ако си живял толкова, колкото аз, усещаш истинска свобода. Както казваше баща ми: "Чувствам се комфортно в кожата си", казва тя.

И определено е така, след като само преди година Джейн позира за трети път за списание "Playboy", доказвайки, че за красотата няма години, както и че не са ѝ нужни дрехи, за да изглежда прекрасно.

В свое скорошно интервю тя коментира усета си към модата в ранните си години.

"Когато бях млада нямах никакви пари, затова си купувах платове от универсалните магазини, предимно изрезки, които никой не искаше. Пазарувах и от разпродажбите, организирани от църквите и сама си шиех дрехите", признава актрисата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos