Джули Андрюс бе почетена от Американския филмов институт за кариерата си в Холивуд. Преди излъчването на церемонията за удостояването ѝ с приза за цялостно творчество, насрочена за четвъртък вечер по канал TNT, 86-годишната актриса си спомни за първите си стъпки в киното.

"Walt Disney" ми даде първата голяма възможност и научих толкова много от този филм ("Мери Попинз" 1964). Това бе чудесен филм за усвояване на изкуството на кинематографията, защото имаше толкова специални ефекти, толкова много чакане, толкова много сложни неща за правене, защото имаше и анимация", каза актрисата пред Асошиейтед прес. Тя подчерта, че филмът е бил чудесно начало на кариерата ѝ.

Мюзикълът, адаптиран по обичаните книги за деца на Памела Травърз, излиза на екран в края на август 1964 г. Много бързо "Мери Попинз" се превръща в хит сред критиците и публиката и се превръща в продукцията с най-много приходи в Северна Америка. Номиниран е за награди "Оскар" в 13 категории и печели пет приза, включително и за най-добра актриса за Джули Андрюс.

Само шест месеца след премиерата на лентата, се появява не само вероятно най-големият хит в кариерата на Андрюс, но и един от филмите с най-забележителен успех в бокс офис класациите за всички времена - адаптацията по "Звукът на музиката". Излязла през март 1965 г., тя се прожектира повече от четири години. И макар критиците да не са така ласкави както към "Мери Попинз", американската киноакадемия отново засвидетелства обичта си с десет номинации и пет спечелени награди "Оскар". За Андрюс няма статуетка, но продукцията е отличена за най-добър филм.

Джули Андрюс

Снимка: Getty Images

"Бях най-щастливата жена, защото се оказах в точното време на точното място, за да работя с чудесни режисьори", каза звездата при пристигането на церемонията, проведена миналата седмица.

Сред знаменитостите, които бяха гости на церемонията, бе изпълнителката Гуен Стефани, която каза, че за нея Андрюс е идол, откакто като дете е гледала "Звукът на музиката" с родителите си. Десетилетия по-късно певицата от група "No Doubt" работи с Фарел Уилямс и записва хита си "Wind it Up", който завършва с елементи от песента "The Lonely Goatherd" от "Звукът на музиката".

Джули Андрюс

Снимка: Getty Images

В специална ретроспекция бяха представени личности, белязали етапи от кариерата на Джули. Сред тях бяха Керъл Бърнет, дългогодишна нейна приятелка, с която печелят награди "Еми" за предаването "Джули и Керъл в Линкълн сентър" през 1971 г., актьорът Хектор Елисондо, с когото играе в "Дневниците на принцесата" (2001, 2004), Стив Карел, който работи с актрисата по новата анимация "Миньоните: Възходът на Гру", и Бо Дерек, която е в главната роля на култовия филм "10" по сценарий и режисура на покойния съпруг на Андрюс - Блейк Едуардс,предава БТА. Двамата са женени 41 години, до смъртта му през 2010 г.

Едуардс режисира Андрюс в осем филма, сред които "10" и романтичната комедия "Виктор и Виктория" от 1982 г.

"Надявам се да съм доставила малко удоволствие", каза актрисата в отговор на въпрос на Асошиейтед прес за наследството ѝ. "За това е всичко. За раздаването. И само се надявам публиката да е прекарала добре".

Джейн Сиймор

Снимка: Getty Images