Попзвездата Ед Шийрън пя и свири на китара по време на гражданското дело, в което се решава дали е копирал песента "Let's Get it On" на Марвин Гей. В продължение на около час Шийрън описа цялата си музикална кариера и изпълни части от въпросната му песен "Thinking Out Loud". Британският изпълнител дава показания около час пред федералния съд в Манхатън, когато адвокатът му Айлин Фаркас го накара да разкаже как му е хрумнало да създаде песента "Thinking Out Loud" преди десетилетие.

Тогава той се обърна назад, взе китарата си и обясни, че да пише песни за него е втора природа. Ед сподели, че използва своя фонетична версия за бързо създаване на песни, която му позволява да пише до девет парчета за един ден. След това той изпълни няколко строфи в съдебната зала на съдия Луис Л. Стантън. След като изпя краткия фрагмент Шийрън обобщи, че "думите си идват на място", в опит да представи пред заседателите метода си за създаване на музика. 

Ако съдебните заседатели признаят, че поп звездата е отговорна за нарушаване на авторските права, процесът ще премине във втора фаза, за да се определи каква сума дължи. Очаква се Шийрън да поднови показанията си в понеделник.