Британската поп звезда Ед Шийран се яви във Висшия съд в Лондон, където започна делото за авторски права по обвинение, че хитът му "Shape of You" съдържа музикални фрази от друго произведение, съобщи АФП.

Песента "Shape of You" излезе през 2017 г. и се превърна в хит на 31-годишния Шийран. Тя все още е най-стриймваната песен в Спотифай с над три милиарда стриймвания. Тя донесе и награда "Грами" за най-добро по соло изпълнение на Шийран.

Композиторите Сами Шокри и Рос О'Донъхю твърдят, че песента на Шийран има музикално сходство с тяхната "Oh Why".

Британската поп звезда Шийран, който се появи в тъмен костюм с вратовръзка в съдебната зала в Лондон, отхвърли обвинението им.

И двете песни прозвучаха днес в съдебната зала пред съдия Антъни Закароли.

Според адвоката на ищците Андрю Сътклиф сходството в определи фрази е "поразително", те са "почти идентични".

"Господин Шийран без съмнение е много талантлив, той е гений. Но също така е и сврака", каза той с препратка към птицата, която често е обвинявана, че краде. Адвокатът посочи още, че и клиентите му са "много талантливи композитори, които заслужават същото уважение като всеки друг артист и признание, когато е заслужено."

Ед Шийран и съавторите на спорното парче Стивън Маккъчън и Джон МакДейд отхвърлят твърденията на двамата ищци. През май 2018 г. те поискаха от Висшия съд да се произнесе, че няма нарушение на авторски права. Два месеца по-късно Шокри и О'Донъхю заведоха дело срещу тях.

Заради съдебните спорове e прекратено временно изплащането на приходите от авторски права за "Shape Of You".