За добро или лошо, а по-вероятно второто, време като настоящото, което бавно, но сигурно променя повечето общоприети разбирания и норми на миналото, ражда различни герои, отговарящи на новите стандарти, дошли с него. Един такъв пример е принцесата, чиято история коренно се различава от всички онези, намерили място във вечността чрез популярните приказки, с които всички ние сме добре запознати още от ранна детска възраст. По традиция тези разкази следват горе-долу една и съща последователност, според която главните персонажи в тях намират щастливия си край зад стените на величествен дворец, където се озовават след като първо преминат през редица тежки изпитания.

Само че случаят на Меган Маркъл, която днес празнува своя 40-и рожден ден, е съвсем друг. Сам по себе си той може да се приеме като доказателство, че старите закономерности започват все по-силно да избледняват в нашата епоха, губейки своето приложение в реалността, тъй като животът ѝ сякаш протече обратно на хронологията, известна ни от преданията. Така например нейните проблеми, станали достояние на целия свят, започнаха именно в мига, когато прекрачи прага на кралския двор, а благополучието я откри по-късно, едва след като сама се отказа от своята титла и висока социална позиция, дошли с брака ѝ с принц Хари.

В момента бившата актриса и внукът на британския монарх, които вече имат две деца - Арчи и Лилибет, се наслаждават на спокойствие, отвело ги далеч от стените на Бъкингамския дворец, въпреки че преди това успяха да сътворят няколко истински кралски бедствия. Но днес няма да се насочваме вниманието си към тях, а вместо това ще проследим събитията, изграждащи житейския път на Меган от самото му начало.

Вижте снимки на Меган >>

Първото нещо, което трябва да споменем, е че херцогинята на Съсекс, появила се на тази земя на 4 август 1981 г. в Лос Анджелис, всъщност се ражда като Рейчъл, макар впоследствие да добива популярност с второто си име. Родителите ѝ се развеждат, когато тя е на шест години, а момичето остава да живее при майка си Дория, която е йога инструктор и социален работник. Въпреки това тя често се вижда с баща си Томас, който има още две деца от предишни свои връзки, тъй като постоянно го посещава на работното му място, а именно снимачната площадка на сериала "Женени с деца", където буквално отраства пред очите на екипа на продукцията. Всеки ден след края на учебните си часове в частното училище, което посещава в Холивуд, малката Меган ходи при своя родител, за да гледа как се снима успешната поредица. Естествено, именно в студиото идва мечтата ѝ да стане актриса.

"Прекарах 10 години там, където се снимаше шоуто, което бе забавно, но и токсично място за едно малко момиче, облечено в ученическата униформа на католическо училище. Сещам се, че баща ми обаче често ме изпращаше да помагам на някого от работниците, когато идваше ред на неподходящите за дете сцени", казва тя пред сп. "Esquire" през 2013 г.

Въпреки че тогава връзката между Меган и Томас е силна, към днешна дата отношенията им са обтегнати. Нещо повече, през последните години той неведнъж е критикувал дъщеря си публично, определяйки нападките си като единствения начин за комуникация с нея. Всъщност враждата между тях избухва, когато наследницата му започва романтичната си връзка с Хари. По думите на полубрата на Меган, казани пред в. "Daily Mail", баща им не понася вниманието, което таблоидите му отреждат на страниците си, вследствие на романса между нея и принца. Въпреки това преди сватбата той е спрян на улицата от журналист, който го пита дали ще съпроводи наследницата си до олтара в големия ден.

"Разбира се, ще бъда поласкан да го сторя", отговаря той, след което се извинява и продължава по пътя си.

След изказването му от Бъкингамският дворец правят официално съобщение, в което се посочва, че Томас действително ще изпълни тази важна роля в церемонията, но това така и не се случва. Малко преди венчавката да се състои, близък до бъдещата булка споделя пред сп. "People", че Меган обича баща си, но е взела решението да му обърне гръб, защото се притеснява, че той ще се опита да се възползва максимално от положението ѝ.

"Тя постоянно му помагаше по всеки възможен начин, дори и финансово. През годините е плащала много от неговите сметки", каза той.

Томас не присъства на венчавката, а като причина за отсъствието си изтъква, че малко преди нея е имал здравословен проблем със сърцето, наложил по спешност да постъпи в болница, за да бъде опериран. Впоследствие обаче се оказва, че това далеч не е истината, тъй като по-късно се разбира, че той дълго време е работил с папарашка агенция, помагайки ѝ в фалшифицирането на кадри, за които е вземал щедри суми. Очевидно информацията е достигнала до ушите на дъщеря му преди сватбата. Меган окончателно спира комуникацията със сеоя родител след като през октомври 2019 г. вижда писмо, което е написала до него, молейки го да престане да лъже в опитите си да изкара пари от сензационни заявления, публикувано на страниците на в. "Mail on Sunday". Оттогава тя избягва всеки един от опитите му да се свърже с нея.

Но да се върнем обратно към разказа за ранните години на Маркъл, която още от малка тя се вълнува от равенството между половете и расите. Когато е на 11 г., изпълнявайки задача, поставена ѝ за домашно от училище, тя попада на реклама на почистващи препарати, в която се казва, че жените в цяла Америка се борят с мръсните съдове. Това я кара да напише писмо, както до компанията, произвеждаща продукта, така и до Хилари Клинтън, в което протестира срещу казаното в кадрите.

"Не мисля, че е правилно децата да растат с идеята, че майките им трябва да вършат абсолютно всичко сами", обяснява тогава момичето.

Действията ѝ дават резултат и скоро "Procter & Gamble" заместват думата "жени" с "хора".

След като завършва средното си образование, опитвайки се да избяга от клишето, гласящо, че всички момичета от Меката на киното искат да се изявяват пред камера, тя продължава обучението си в Северозападния университет в Илинойс. В него освен специалността "Театър", тя записва и "Международни отношения". Така по време на следването си става стажантка в американското посолство в Буенос Айрес, а освен това посещава и Мадрид като част от програма за чуждестранни студенти. В този период у нея се заражда идеята да се пробва в политиката, но планът ѝ не успява, защото се проваля на изпитите, осигуряващи място в Държавния департамент на Америка. Ето защо преценява, че ще бъде най-добре да се придържа стриктно към първоначалния си копнеж за актьорска кариера, която започва да преследва веднага, след като се дипломира от висшето учевно заведение.

Но бързо осъзнава, че да пробиеш в Холивуд не е толкова лесно, колкото си е представяла. Заради смесения си произход трудно успява да си намери каквито и да било ангажименти, напускайки почти всеки кастинг, на който се явява, обзета от разочарование. Междувременно изкарва прехраната си като калиграф, а освен това се изявява и като фотомодел. След търпеливо чакане обаче през 2002 г. получава малка роля в сериала "Централна болница", превърнала се в дебюта ѝ на малкия екран. Преди да участва в други продукции като "Касъл" и "От местопрестъплението: Ню Йорк", където се появява за кратко, тя става едно от момичетата, държащи куфарите в популярната тв игра "Deal or No Deal", която у нас познаваме като "Сделка или не". Пред сп. "Marie Clare" Меган признава, че не е била доволна от работата.

"Аз бях злощастният номер 26, който по някаква причина никой никога не избираше. Стоях права с часове в тези ужасно неудобни и евтини обувки на висок ток, чакайки някой да избере най-после номера, за да мога да седна", казва тя.

Така след няколко изяви в киното, през 2011 г. Меган получава една от главните роли в хитовия сериал "Костюмари", който най-после я прави разпознаваемо лице, носейки ѝ желаната слава. Същата година се омъжва за режисьора ревър Енгелсън, с когото обаче се разделят през май 2013 г. Причина за проваления ѝ брак е именно поредицата, тъй като снимките по нея се състоят в Канада, където ѝ се налага да прекарва общо осем месеца годишно. Преди обаче епизодите да достигнат своя край, Меган среща Хари чрез общи познати, а пламналата помежду им любов я кара да напусне продукцията един сезон по-рано. По този начин тя обръща гръб на всичко, за което се е трудила през годините, но надали днес съжалява, че го е сторила.