В навечерието на предстоящото си турне музикантите от Metallica, известни с консумацията на алкохол и бунтарския си имидж, са заменили вредните зависимости с пиенето на чай, предаде телевизия ВВС.

На гърба на третия албум на бандата - "Master Of Puppets", за изписани благодарности към бира "Carlsberg", водка "Absolut" и лекарството за махмурлук "Alka-Seltzer". Философията на хевиметъл групата в този период е "да премерим силите си със света и да изпием всичкия алкохол".

"Преди започвахме да пием с отварянето на очите си. Приключвахме концертите си до три часа сутринта и след това ни оставаха осем или девет часа за пиене", каза барабанистът на Mеtallica Ларс Улрих през 2003 г., препращайки към прословутото турне от 1988 г. "Monsters Of Rock". "Имаме снимки на стадиона в Тампа със свалени панталони - показваме се на всички."

По това време групата все още е в шок от смъртта на басиста Клиф Бъртън през 1986 г. Въпреки че не се предават, скръбта на останалите членове на състава се изразява в злоупотреба с вещества и неуспешни връзки.

През 2004 г. фронтменът на Metallica Джеймс Хетфийлд е приет в център за рехабилитация, за да може да се справи със зависимостите си. Не след дълго и колегите му поемат по подобни пътища.

Снимка: Getty Images

"Дните ни на дивеене цяла нощ и гледане на изгрева са донякъде зад гърба ни", твърди Улрих, който е заменил бирата и водката с чай. "До голяма степен разчитам на чай "Earl Grey" с лека нотка на ванилия. Не само, че е вкусен, но и ме разпалва. Подлудявам всички около себе си с щурата си енергия."

Работата по предстоящия им единайсети албум "72 Seasons" е протекла по същия начин за Улрих, както винаги - той е подготвил огромно количество горещ чай и е започнал да разглежда музикален материал, трупан с месеци.

Резултатът е един от най-силните и най-смазващи записи на Metallica до момента. Колекцията представлява непрекъснато нападение от рифове, което се стоварва върху слушателите като свлачище. Главното парче е изпълнено с главозамайващи ритми и текстове за "гнева на човека".

Но въпреки буреносните мелодии, албумът представя най-уязвимото състояние на Хетфийлд.

Наскоро певецът приключи втория си престой в център за рехабилитация и се разведе с дизайнерката Франческа Томази. Тази своя болка той излива в новия албум с помощта на текстове за изкушението и изолацията.

Снимка: Getty Images

"Едно от нещата, в които Джеймс е наистина добър, е да ни напомня, че не сме сами", коментира Улрих.

Сред новите парчета на групата е 11-минутната "Inamorata" - най-дългата песен, която Metallica е записвала някога. Изпълняването на мелодии с такава продължителност и сложност обаче е все по-предизвикателно за почти 60-годишните Хетфийлд и Улрих.

"Интересното е, че когато човек остарява, трябва да полага повече усилия, за да остане на същото ниво", обясни барабанистът.

Metallica е предприела нов подход за предстоящото си турне. Групата ще посещава различен град всяка седмица и ще изнася по два концерта, предава БТА. Списъкът от песни, които ще изпълнява, както и съставът от гост-изпълнители, ще бъдат различни всяка вечер.

Най-вече това позволява на групата да отговори на търсенето на билети. Metallica беше на шесто място сред изпълнителите с най-много продажби на винилови плочи в САЩ миналата година (387 000 продадени албума). Групата купи и предприятие за производство на плочи във Вирджиния, САЩ.

Снимка: Getty Images