Да убиеш гений, човек когото всички обожават - ето как можеш да живееш вечно. Споменаването на името на единия, неминуемо води и до това на втория. Марк Чапман, който застреля поета, музиканта, миротвореца, иконата, символът Джон Ленън, признава, че го е направил заради славата.

Класиците "Бийтълс" и Елвис Пресли написаха най-ненадминатите страници в историята на музиката и отнемайки живота на Ленън само на 40, луд лиши човечеството от една от най-ярките му личности.

Чапман се превърна в най-мразения човек на земята.

Джон Ленън и Йоко Оно

Снимка: Getty Images

Деянието

На 8 декември 1980 година в Ню Йорк, в 18 часа, пред "Дакота билдинг" отекват пет изстрела. Улучен е Джон Ленън - в рамото и в гърдите. Той се прибира с жена си Йоко Оно в апартамента им в Манхатън. В 22,50 лимузината на съпрузите се връща от студиото, където са записвали сингъла "Walking on Thin Ice". Първа от колата излиза Оно, следвана от Ленън. Чапман е недалеч от входа. Когато Джон минава покрай него, Чапман му подвиква "Господин Ленън" и докато певецът се обръща, Чапман изстрелва пет куршума. Един пропуска целта, но другите четири пронизват Джон. Фаталният прекъсва аортата. Ленън прави няколко крачки, влиза в сградата, пада и промълвява: "Прострелян съм, прострелян съм". Чапман остава неподвижен с 38-калибровия си револвер в ръка. Йоко Оно онемява от невероятната сцена и до ден днешен няма обяснение как е оцеляла. После Чапман спокойно разтваря тънка книжка и започва кротко да си чете - "Спасителят в ръжта". Екзекуцията е час след като е взел автограф от Ленън. След това ще признае, че го е сторил, защото Джон някъде е казал, че "Бийтълс" са по-известни от Исус Христос.

Джон Ленън дава автограф на Марк Чапман часове преди убийството. Това е последната снимка на Ленън жив. Моментът е уловен от фотoграфа Пол Гореш.

Скрийншот: Daily Mail

Embed from Getty Images
Джон Ленън с фотографа-любител Пол Гореш, направил последната снимка на звездата, докато дава автограф на Марк Дейвид Чапман.

Чапман разкрива, че е водил вътрешна борба. В началото на онзи 8 декември той все още е смятал Ленън за велик и не бил сигурен дали трябва да продължи с плана си. "Ала вече бях стигнал твърде далеч. По едно време си казах: "Хей, човече, вече имаш албума. Прибирай се", но нямаше никакъв шанс да си тръгна". Не отрича, че деянието му е било "безсмислено" и "болката, която е причинил, ще съществува, дори след като умре". И макар да твърди, че не изпитвал омраза към Ленън, той напълва пистолета си с подсилени куршуми: "Исках да съм сигурен, че ще умре веднага. Точно след изстрелите се притесних, че той въобще не е страдал", казва убиецът.

Embed from Getty Images
Полицейската снимка на Марк Дейвид Чапман, направена след ареста му на 9 декември 1980-а, ден след убийството (Снимка: Bureau of Prisons/Getty Images)

Embed from Getty Images
Засилена охрана връща Марк Чапман в болницата "Белвю" след поредното му явяване в съда, при което адвокатът му Хърбърт Адлерберг се отказва да го защитава. Снимка: Bettmann/Getty Images

Присъдата

Чапман получава доживотна присъда на днешния ден, през 1981 г., и след като излежава 20 години, придобива правото на всеки две години да подава молба за освобождаване. Никой съдия не се трогва от това обаче, защото делото е от най-голямото възможно обществено влияние. Ако излезе, може да не остане жив. Миналата година искането му е отхвърлено, а допреди 2019 той не изпитва вина. "Преди 30 г. не чувствах срам, но сега знам какво е. Това е моментът, в който покриваш лицето си и знаете - не можеш да помолиш за нищо". Едва през 2020 година казва нещо като "сори" на Йоко Оно, но почти никой не вярва да се е разкаял. Той добавя, че през цялото време мисли за "гнусния акт" и приема, че може да прекара остатъка от живота си в затвора. Ако излезе, би живял като цар. Макар и зад решетките, Чампан е натрупал солидно богатство от даването на интервюта, и писането на книги.

Embed from Getty Images
Декември 1980 г. Катафалката, превозваща тялото на Джон Ленън, пред погребалния дом "Франк Кембъл" в Ню Йорк (Снимка: Hulton Archive/Getty Images)

Днес Чапман се е отдал на рисуване и е ангажиран да маха восъка от пода на затворническата църква. Той живее в изолация, в отделна сграда, защото и сред пандизчиите има почитатели на Ленън и с удоволствие биха отмъстили. Чапман твърди, че е оставил жаждата си за слава в миналото и се отдал напълно на Бог.

Револверът Charter Arms .38 Special, с който Чапман убива Ленън.

Скрийншот: New York Mag

Кой е той

Марк Дейвид Чапман е роден на 10 май 1955 г. край Форт Уърт, Тексас. Той е първото дете на сержанта от ВВС Дейвид Чапман и медицинската сестра Даян. Бащата е насилник и това вероятно биха казали психолозите оставя отпечатък и травма върху душевността му. Като дете живеел в страх, защото татко му пребивал майката. Казва, че тогава фантазирал, че има Божия сила у себе си, която контролира малките човечета, дето живеели в стените на спалнята му. В училище употребява наркотици, живее на улицата в продължение на две седмици. В последните класове на гимназията обаче се превръща в прероден християнин, разпространяващ библейски трактати. Има силен период в живота си, в който се занимава със смислени неща и хората го харесват - като този, когато работи в лагер за виетнамски бежанци в Арканзас.

Embed from Getty Images
1949 г. Деветгодишният Джон Ленън позира за снимка с майка си Джулия в Рок Фери, Чешър, Англия. Снимка: Jeff Hochberg/Getty Images

През 1977 г. Чапман се премества в Хавай, където се опитва да се самоубие и влиза в психиатрия с диагноза депресия. След освобождаването си той започва работа в болницата. През 1978 г. Чапман заминава на шестседмично пътешествие по света. Посещава Токио, Сеул, Хонконг, Сингапур, Банкок, Делхи, Бейрут, Женева, Лондон, Париж и Дъблин. Тогава се залюбва с туристическата си агентка, американката с японско потекло Глория. Женят се през 1979 г. и Чапман започва да работи като охранител. През следващата година той става все по-нестабилен и зъл. Вкопчва се в романа на Селинджър "Спасителят в ръжта" и започна да се идентифицира с разочарования главен герой Холдън Колфийлд. Чапман също създава списък с хора, които иска да убие, който включва Джони Карсън, Елизабет Тейлър и Ленън. В крайна сметка той решава да убие Ленън, защото го мислел за "фалшив".

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

70-годишната му жена Глория Хироко, признава, че е знаела за планираното убийство. "Когато чух, че в Ню Йорк е имало стрелба и че е убит Джон Ленън, знаех, че за това е виновен моят съпруг", разказва Глория пред "Мирър". Тя уточнява, че Марк на няколко пъти е понечвал да убие Ленън, но тя е успявала да предотврати намеренията му. "Първият път, когато поиска да убие Джон, той се върна вкъщи ужасно изплашен. Каза ми, че се е отказал, защото прекалено много ме обича", твърди Глория и добавя, че няма значение колко мъжът й ще стои зад решетките, тя щяла да го чака. Разправя, че вярата й не й позволявала да го напусне. Редовно го посещава в затвора. И как ли не - той придава и на нея от черната си слава. Покрай неговото име, известна е и тя.

Декември 1980 г. Поклонението в памет на Джон Ленън в Сентръл Парк, Ню Йорк, събира над 100 000 души.

Снимка: Luiz Alberto/Keystone/Getty Images