Въпреки че обяви, че официално ще чества 70-ата годишнина от възкачване на британския престол през юни, британската кралица Елизабет Втора днес организира все пак тържество в резиденцията си в Сандрингам, предадоха световните агенции.

Тя даде там малък прием за представители на местната общност и за група доброволци. Сред гостите беше Анджела Ууд, която е учила в готварско училище през 1953 г. и е помогнала за създаването на специално ястие с пилешко месо и къри по повод възкачването на престола на Елизабет Втора, добавя БТА.

Кралицата посрещна днес гостите си със светлосин тоалет. А после разряза специално приготвена торта от местен жител и изслуша поздравително музикално изпълнение на местна група.

Утре кралицата ще стане първият британски монарх, който отбелязва платинен юбилей от възкачването си на престола. За утре не е предвидена официална церемония по честването на годишнината. Тържествата ще бъдат в продължение на четири дни в началото на юни.

Елизабет Втора стана британска кралица, когато баща й, крал Джордж Шести, почина на 6 февруари 1952 г., докато тя беше на международна обиколка и се намираше в Кения.

Бъкингамският дворец публикува снимка преди юбилея, на който се вижда как кралицата разглежда подаръците, които е получила от почитатели но време на предишни кралски юбилеи.

В последно време здравословното състояние на 95-годишната кралица поражда безпокойство.

През октомври тя дори прекара една нощ в болница за изследвания, но така и не бе съобщено какви са те. Оттогава тя намали значително проявите си.