От малки до големи, стара и нова генерация, няма човек, който да не знае коя е кралица Елизабет Втора. Сегашният монарх на Великобритания пише историята на своето кралство по различни начини: дали със своите постижения, дали с рекордите на Гинес.

Дори сега, след като само преди ден навърши 96 години, тя продължава да внася цвят в сивотата на днешния свят и да го озарява със своята блага усмивка. Годините не я спират от това да изпълнява дълга си като кралица, нито пък да се забавлява.

Когато става дума за кралици или каквито и да е аристократични особи, е трудно да гледаме на тях по по-различен начин от достолепната личност, която държи властта. Те всяват респект, уважение и тяхната дума е закон. Етикетът в семействата им е строг, както им облеклото им, а всяка реплика - също толкова строго подбрана и изрепетирана. Такова е и кралското семейство на Великобритания. Такава е и кралица Елизабет Втора, но под множеството титли и диаманти се крие... човек. Обикновен човек. Такъв, като всички нас, който се смее, който плаче, който прави грешки и който ги поправя.

Нейно Величество е известна, колкото със сериозните етапи от биографията си, толкова и с моментите, когато маската на короната пада. Не малко хора са разказвали и не малко вестници са писали за чувството ѝ за хумор и някои от многото забавни ситуации, в които е попадала. Дори Карън Долби пише книга, в която е събрала част от тях - "The Wicked Wit".

Тези, с които ще ви запознаем (или припомним), са истории от случаите, когато дори шарената и забелязваща се от километри кралица предпочита да се слее с тълпата:

Снимка: Getty Images

Среща с американски туристи в Шотландия

Ричард Грифин - лична стража на кралицата, разказва за една весела случка, когато той и Елизабет Втора се разхождали в близост до замъка Балморал. Тогава тя носела тъмно и невзрачно палто, както и шал около главата си. Визия, която ни напомня за собствените ни скъпи баби.

Случайно срещнали група американски туристи, чието любопитство привлякло вниманието на Нейно Величество. Питали я най-обикновен въпрос: "Някога срещали ли сте кралицата?". А нейният отговор бил прост: "Не", след което посочила към Грифин и казала: "Но той да".

Набързо до близкото магазинче

Другата история разказва художничката Джулиет Панет. Докато рисувала портрета на монарха, тя ѝ разказала интересна кратка история, когато отишла до магазина.

Да, кралиците могат да ходят сами до кварталното магазинче.

Тя била в имението Сандрингам в този ден. Наслаждавали се на по чаша горещ чай, когато тортата им свършила. Елизабет Втора невъзмутимо решила да слезе сама до близкия магазин, за да купи.

Когато излязла от там, се натъкнала на друга възрастна жена, която възкликнала: "Небеса, изглеждате точно като кралицата!". Това не я уплашило или притеснило. Даже напротив. Отговорила: "Колко успокояващо" и си продължила по пътя.

Снимка: Getty Images

Сред многото редове на нейната биография има и много цвят. Родена е на 21 април 1926 година в, забележете, малка градска къща (Лондон), която принадлежала на баба ѝ и дядо ѝ по майчина линия. През 1945 година се присъединява към армията, където едно първите неща, които научава, е да шофира (превръща се в хоби по-късно). Това я прави първият член на кралското семейство от женски пол, който влиза в армията като неин пълноправен член.

През 1953 година е коронясана за кралица, а почти цялата церемония е излъчена по телевизията. Нещо, което се случва за пръв път в историята.

След двете световни войни, монархиите се разпадат, колониите стават независими, но кралицата е решена да запази всичките си територии цели. Обикаля света, посещава всички свои колонии, което кара хората да я заобичат още повече, спечелвайки ѝ титлата "глава на общността". Нейните пътувания са най-много от тези на който и да е държавен глава в света.

Друго нещо, в което е първа, е решението да изпрати децата си в интернати, за да ги предпази от медиите. В действителност предпочита да пази личния си живот в тайна и да показва само онова, което иска да бъде видяно. Характерна човешка черта, в която много хора се разпознават.

Усвоява толкова много знания за света, че лесно успява да смути мъжете в стаята. Самият Чърчил е впечатлен от тях и от остроумието ѝ. А чувството ѝ за хумор? То е още по-цветисто.

Снимка: Getty Images

Кралица Елизабет Втора добавя още една година към своя живот. Още от 2015 е обявена за най-дълго управлявалия монарх на Великобритания, а ако продължи така още две години, ще надмине рекорда на Луи XIV от Франция като най-дълго управлявалия монарх в европейската и канадската история.

Но нека отново припомним, че под всичко това тя продължава да е най-обикновен човек със семейство, чувства и спомени. Човек пълен с цвят и истории. Както принц Хари споделя за семейството си:

"Те са много забавни заедно. Моето семейство е същото като всички други, когато става дума за хумор зад затворени врати".