Британската кралица Елизабет Втора ще отпразнува официалния си рожден ден в Уиндзорския замък с кратка церемония и салюти в събота, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на Бъкингамския дворец.

Вижте снимки на Елизабет Втора >>

Кралицата по традиция отбелязва рождения си ден два пъти - на 21 април, когато тя действително се е родила, и във втората събота на юни, когато в Лондон има парад и тържества в нейна чест и когато времето е по-добро за честванията на открито. Но тази година заради коронавирусната пандемия британският монарх се е самоизолирала със съпруга си принц Филип в Уиндзорския замък. Заради въведената в страната карантина всички масови мероприятия са отменени, в това число и парадът в чест на нейно величество, пише БТА.

Ето защо тази събота на територията на замъка ще има церемония, която няма да е обществено достъпна и която ще продължи само 20 минути. Ще има и салюти. Военните, които ще участват в церемонията, ще спазват правилата за социална дистанция.

Същевременно британският премиер Борис Джонсън съобщи, че възрастните хора в Англия, живеещи сами, както и самотните родители с деца до 18 години, ще получат правото да се срещат с други домакинства навън, като мярката влиза в сила от този уикенд. Няма да е нужно да се спазва дистанция от два метра, предаде Ройтерс.

Промяната касае само Англия, а Шотландия, Уелс и Северна Ирландия могат да въвеждат собствени мерки, припомня Асошиейтед прес.

На 15 юни се очаква в Англия да отворят магазините за непродоволствени стоки и още външни площи, като например зоологическите градини.