Британският певец Елтън Джон и авторът на песни Бърни Топин бяха удостоени с наградата "Гершуин" за популярна музика на Библиотеката на Конгреса, съобщиха АП и БТА.

"Ако си успял, трябва да се раздаваш. Това беше моята мантра през 1980 г., когато изтрезнях, и това е моята мантра оттогава насам", каза Елтън Джон.

Вечерта беше изпълнена с разнообразни музикални стилове от редица известни изпълнители, сред които Гарт Брукс, Чарли Пут, Бранди Карлайл, Джони Мичъл, Ани Ленъкс и водещият Били Портър. Преди Ленъкс да изпълни "The Border Song" на Елтън, тя подчерта важността на неговата благотворителната кауза в борбата с епидемията от СПИН, определяйки я като "неизмерима".

"Изглежда, че той се чувства много комфортно със славата си и я използва по начин, който доведе до огромни глобални разлики в наистина значими области. ХИВ и СПИН са огромно, огромно предизвикателство. И въпреки това Елтън го правеше и продължава да го прави, спасявайки животи", каза Ленъкс на червения килим.

След като беше удостоен с наградата, Елтън Джон изпълни три песни - "Mona Lisas and Mad Hatters", "Saturday Night's Alright for Fighting" и "Your Song", като Топин беше до него на пианото.

Наградата "Гершуин" е учредена през 2007 г. и носи името на друг легендарен тандем в писането на песни - Джордж и Айра Гершуин. Сред предишните й носители са Пол Саймън, Стиви Уондър, Пол Маккартни, Джони Мичъл, Лайънъл Ричи, Гарт Брукс.