Британският певец Елтън Джон и принц Хари оповестиха създаването на коалиция, която цели да предотврати разпространението на СПИН, особено сред мъжката част от населението, съобщава AFP.

Глобалната инициатива "MenStar Coalition" с участието на редица организации и компании, сред които фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и едноименната фондация за борба със СПИН на Елтън Джон, беше обявена в рамките на 22-рата конференцията по проблемите на болестта в Амстердам.

Целта на проекта е да окуражи представителите на силния пол, особено във възрастта между 24 и 35 години, редовно да се изследват за СПИН и при евентуална зараза да се лекуват своевременно. За реализирането му са предвидени 1,2 милиарда долара.

Междувременно Елтън Джон, цитиран от Франс прес, обвини в гневна тирада правителствата на Русия и Източна Европа, че дискриминират представителите на ЛГБТ общността и по този начин възпрепятстват борбата със СПИН.

"Ако ги нямаше сектантството и омразата тази болест можеше да бъде изкоренена много по-бързо, отколкото си представяте", заяви певецът на пресконференция в Амстердам.

Той и Хари продължават делото на покойната майка на принца - Даяна, която бе силно ангажирана с темата.