Есил Дюран ще представя джаз стандарти и световни поп класики в концерта "Другото лице" на 29 октомври в Joy Station. В цифри събитието изглежда така - три месеца подготовка, 20 подбрани с любов песни, 10 души екип, над 60 минути пеене на живо.

С този концерт започва цялата поредица, наречена "Другото лице", в която изпълнители от различни жанрове представят репертоар, отличаващ се от музиката, с която са масово познати.

Родената в Хасково певица е известна като фолк изпълнителка, но всъщност има солидна подготовка - завършила е Националната музикална академия в класа на Ирина Чмихова със спезиалност "Поп и джаз пеене".

Есил, 29 октомври е специална дата за теб - предстои ти най-големия самостоятелен концерт досега. Какво подготвяш като сетлист?

Точно такъв концерт отдавна искам да направя - с бенд на живо, с всички обичани мои песни, но в тотално нов аранжимент. С музиката, която движи моя свят извън поп-фолка. Ангажиментите ми през лятото показаха, че в "Като две капки вода" хората са ме видели в една друга светлина, която им е твърде симпатична. Харесали са начина, по който чисто вокално влизам в образите на световни изпълнители. Това не е изключителна новост за мен, защото моята певческа кариера е започнала с интерпретирането на световни хитове и джаз стандарти в различни музикални програми по света.

Снимка: Кирил Александров

С какъв бенд ще си на сцената?

Споделям това приключение с изключителни професионалисти в репетиции, които текат в почти казармен режим, защото в сбъдването на една мечта няма място за компромиси. Щастлива съм, че ще сбъднем тази музикална приказка на една от най-големите клубни сцени в София със звук и лайт дизайн на световно ниво. На сцената ще сме бенд от 7 души и 2 вокалистки.

В твое скорошно интервю сподели, че като мултифункционален изпълнител леко си объркала публиката си през годините. Защото за теб почти няма стилови предизвикателства и пееш всичко. Каква ще е посоката ти от тук нататък?

Това е както един от най-големите ми страхове, така и благословия. Веднага ти казвам защо. Има доста артисти, които са певци и актьори, и в един момент публиката се обърква кое от всичките им лица да харесва и следи. Разпиляват се сякаш. Не концентрират енергията си на 100 % само в едно нещо. Но в крайна сметка артистът трябва да следва интуицията, която му дава верният път. Това съм аз. Ще продължавам да съм цветна и разнопосочна стилово, защото така се чувствам най-щастлива. Много се надявам хората, които ще дойдат в Joy Station на 29 октомври, да бъдат супер приятно изненадани от цялата пъстрота на това, което ще видят и чуят. В световен мащаб аз съм поп изпълнител с отклонение в джаза. Леко странна съм за българският малък пазар, където обичаме да се разграничаваме рязко - ако си в нишата на поп-фолка, нямаш място в джаза, ако си в поп музиката, не мърдаш към рока, и така нататък. Това стеснява творческата "кройка" на артиста. А само свободният артист може да изпълни мисията си - да извади от себе си тази огромна любов и позитивност и да я предаде на публиката по най-въздействащия начин.

Снимка: Личен архив

Какъв е животът след 50? Получава ли се онова магично завъртане на вътрешния свят, в който най-накрая човек започва да се грижи повече за собствения си комфорт, отколкото за мнението на другите?

Страхувах се от този момент, как ще изглеждам и ще се чувствам на 50. Дадох си сметка, че досега не съм се познавала толкова добре. Имала съм дори периоди, в които не съм искала да се погледна в огледалото. Когато се приемеш и заобичаш в този най-осъзнат смисъл на думата, светът се променя. Казах си "Винаги ще има и по-красиви, и по-талантливи, но Божият дар, който нося, съм длъжна да развивам и да правя хората щастливи. Имам семейство, за което винаги съм мечтала! Имам два крака, две ръце, две очи и съм здрава! Толкова хора страдат от това, че нямат всичко това!". Видях голямата картина и се почувствах страхотна късметлийка! Каква по-голяма привилегия от това да остаряваш? Когато обърнеш мисълта си в тази посока, ти ставаш все по-доволен и щастлив. Това няма как да не се отрази на лицето ти.

Промени ли ритуалите си за релакс и разкрасяване по някакъв начин? Как започва един твой ден обикновено?

Научих се да пускам хора и ситуации. Токсични хора, които искаха вниманието ми. През цялото време се опитвах да им давам от времето си за почивка, която ми е нужна, за да съм пълноценна в творческия процес. Загубих много време, направих много грешки, пропуснах много мигове дори със собственото си дете, в името на това да съм окей с всички. Научих се да не се фокусирам върху дадена негативна ситуация. Приемам всичко като огромен урок, който ме изгражда. Когато живееш с нагласата, че всичко, което ти се случва, е за твое добро, спираш да си онеправдан от съдбата и започваш да се чувстваш ако не по-щастлив, то със сигурност по-мъдър и спокоен.

Обичам собствената си компания, аз съм си самодостатъчна. Да взема дълга протяжна вана, да имам време за четене - това за мен е голям лукс. Красотата при мен идва от спокойствието да знам, че имам своето време, едни три дни, в които само ще се излежавам, ще пазарувам и ще мързелувам. Обгрижвам се като правя атмосферата около мен естетична. Не стъпвам на места, които дразнят сетивата ми и не ми е хубаво. Не се срещам с хора, от които нямам какво да науча. Интересни са ми вътрешно богатите хора.

Спазваш ли хранителен режим?

Напоследък съм адски вманиачена в това. Пробвам различни режими, без да гладувам. Спрях захарта, ограничих бялото брашно. Ползвам само морска сол. Включвам в менюто си много фибри и движа активно. От няколко седмици тотално промених всичко и виждам резултата - кожата ми е все по-свежа. Спортувам по най-иновативния начин, който ми пести време и резултатите са максимални. Хората, които ме следват в социалните мрежи, вече знаят, че обичам комбинацията от упражнения с електромускулна стимулация.

Синът ти е тийнейджър. Колко голямо предизвикателство за теб като родител е тази възраст?

Колко много неща научих от факта, че Господ ми даде възможност да бъда родител! С отглеждането на един мъж от нулата до 17, на колкото е сега, аз най-накрая разбрах мъжете и какви грешки съм правила с тях. Правят се на железни, а са по-емоционални от нас. Крехки са и имат нужда от щадяща достойнството им подкрепа. Ако една жена може да сложи криле на един мъж, то той ще е перфектният мъж!

Снимка: Личен архив

Стараем се Харис да се развива все по-самостоятелно, да остава сам и да се грижи за дома, да сготви. Съвременното образование дава на децата всичко, но не и практически умения да се справят с реалния живот.

Споделя ли с теб?

Да. Късметлийка съм с такова дете. Наскоро ми благодари, че съм му го оставила да расте в пълна свобода и съм се държала като възрастен с него. Знаеше за всички проблеми в семейството. Когато мислехме къде да се инвестира в дома ни, той участваше във взимането на решения от самото начало. И сега се чувства зрял в това отношение. Той нямаше режим, заспиваше, когато усети, че е уморен, и не закусваше под строй в 8.00. На първия си учебен ден в първи клас стана сам в 6.00 - идеята ми беше да усеща сам кога е важно да е дисциплиниран и да положи усилие, защото ситуацията го изисква. Това, че съм родител не значи, че трябва да разполагам с живота му. Истината е, че когато го видя като зрял 30-годишен мъж, как създава семейство, тогава ще мога да се зарадвам за малко на свършената работа като родител. Надявам се да съм отгледала добър баща и човек, който да може да обича една жена и позволява да бъде обичан.

Какви свои черти виждаш в характера му?

Носи същото чувство за отговорност като мен и гледа по същия аналитично-философски начин на живота.

Каква е най-простичката формула за щастлив живот?

Щастлив е човека, който има емоционалната интелигентност да спре, да види себе си и да живее осъзнато. И тук не става въпрос за образование и социален статус. Познавам хора с трети клас, които са много по-любопитни и ценни събеседници за мен от хора, изчели цялата световна литература. Фабриката за щастие е в главата ни, не в определен офис, място, или друг човек. Щастлив е човекът, който работи това, което толкова много обича, и лети в това, което прави. Така съм се чувствала винаги и вярвам, че на 29-ти октомври с концерта в Joy Station ще затвърдя това си качество!

Снимка: Официален профил в Instagram