Сценарият на филма е написан през 1985 година. Ученик от Калифорнийския университет - Шон Блек, работил върху сюжета заедно с проучванията си. След дипломирането си младежът се срещна с Джоел Силвър, който е продуцент. Той веднага осъзнал, че от историята ще излезе страхотен филм. Режисьор филма е Ричард Донър.

Интересен факт е, че той е бил голям активист, като основният му фокус бил насочен върху правата на жените и защитаването на животните. Точно в "Смъртоносно оръжие 3" можем да видим много постери, подкрепящи тези каузи.

Снимка: Getty Images

Следващият любопитен момент е, че "Смъртоносно оръжие" за малко да не се случи! Шейн Блек си спомня, че пише първата чернова на сценария за по-малко от шест седмици, но остава толкова разочарован от него, че го изхвърля в боклука.

Специално за филма актьорите са изучавали стрелба. Заедно с тези уроци те са прекарвали всеки ден във фитнеса, тъй като за ролите се изисква добра физическа форма.

По време на продукцията Мел Гибсън признава пред режисьора Донър за проблемите си с алкохола, споделяйки му, че пие всеки ден, при това големи количества. Това обаче не се отразява на работата му, тъй като Гибсън се държи професионално и винаги се явява на време за снимките.

Снимка: Getty Images

Бойните умения на Джет Ли са толкова впечатляващи, че се налага Ричард Донър да го помоли малко да забави темпото, тъй като се движел твърде бързо и камерата не успявала да регистрира движенията му.

Embed from Getty Images

Джет Ли се появява за първи път в четвъртата част на поредицата. Той е в ролята на злодея Уа Синг Ку. Първоначално тя е предложена на Джеки Чан, но той я отказва, тъй като не желае да играе подобен персонаж.

Брус Уилис е обмислян като основният претендент за образа на Ригс, но актьорът отказва. Той приема да участва в "Умирай трудно", след като Мел Гибсън отказва да влезе в обувките на Джон Макклейн. Така всеки от актьорите избира роля, фаворит за която е бил другия.

Спокойно можем да кажем, че Мел Гибсън и Дани Глоувър ни подариха едно наистина незабравимо екранно дуо в света на екшън филмите.

Снимка: Getty Images