Джери Брукхаймър веднага усеща потенциала на песента. В специалното колекционерско DVD издание на "Flashdance" (2010), той казва: "Когато чухме "What a Feeling", ахнахме: "Това е хит!". Парче, което не можете да извадите от главата си. И ни развълнува всички. Продължихме да го пускаме отново и отново и никога не ни додея. И до ден днешен тази песен не ми е омръзнала".

През 1984 г. продукцията получава "Оскар" за най-добра песен за "Flashdance... What a Feeling" на поп певицата Ирен Кара. Тя отлетя от този свят преди десетина дни.

Втората знакова песен във филма е "Maniac" на Майкъл Сембело.

"Филмът "Flashdance" не е изобретил синергията филм/музика, но усъвършенства формулата за поколението на MTV. В края на краищата MTV не беше дори на две години, когато беше премиерата на "Flashdance" през пролетта на 1983 г.", отбелязва "Billboard".

Embed from Getty Images

"Footloose", "Beverly Hills Cop", "Top Gun", "Dirty Dancing" и други мега успешни музикални филми от 80-те години на миналия век, са длъжници на "Flashdance", смятат още от Billboard.

Филмът разказва историята на Алекс Оуенс, млада жена, която работи като заварчик и мечтае да стане балерина, но първо трябва да преодолее страха си от прослушване пред жури.

"Flashdance...What a Feeling" на Ирен Кара беше издадена през март 1983 г., за да създаде нещо като музикален тийзър за филма, който беше пуснат на 15 април. Песента пасна точно и на филма, и за времето си - когато поп музика, създадена от тъмнокожи артисти, достигна нови висоти благодарение на Майкъл Джексън, Лайънъл Ричи, Принс и много други звездни изпълнители.

Embed from Getty Images

Филмът дебютира под номер 2 в бокс офиса през първата си седмица и прекарва следващите три седмици под номер 1. Сингълът на Кара достигна номер 1 в "Billboard Hot 100" в края на май, албумът със саундтрака оглави Billboard 200 за две седмици, започвайки от 25 юни, втората песен от саундтрака, "Maniac", е начело на Hot 100 за две седмици през септември. Това е, което наричат филмов/музикален Голям шлем.

Кара, която почина на 25 ноември на 63 години, се радва на успех три години по-рано, когато изпява заглавната песен от "Fame", в който и участва като актриса. Този музикален удар - "Fame" достига номер 4 в Hot 100 през септември 1980 г. Но тя не е съавтор на тази песен, Майкъл Гор и Дийн Пичфорд са действащите лица, и печелят "Оскар" за най-добра оригинална песен.

Кара участва в текста на "Flashdance...What a Feeling". Всичко това под вещата палка на Джорджо Мородер, наричан бащата на диското. Той композира мелодията. Инструменталният фон отразява ехото на електронната филмова музика, характерна за Мородер.

Мелодията е по-топла и по-триумфална "Среднощен eкспрес", за който Мородер печели "Оскар" през 1979 г., или да речем, хитовия филм на Дона Съмър от 1977 г. "I Feel Love", който Мородер копродуцира с дългогодишния си творчески партньор Пийт Белот.

Embed from Getty Images

Кара е съавтор на текста с Кийт Форси, чест сесиен барабанист на Мородер и бъдещ звезден продуцент, с номер 1 Hot 100 хитове за "Simple Minds" и Били Айдъл в края на 80-те години на миналия век. Топлият вокал на Кара придава копнеж и човечност, което компенсира леката студенина на "гласа" на синтезаторите. 

Джери Брукхаймър, който копродуцира "Flashdance" с покойния си партньор Дон Симпсън, се свързва с Мородер през 1982 г., за да види дали той би се заинтересувал да композира музиката за филма. Двамата преди това са си партнирали в "American Gigolo" от 1980 г., който ражда "Call Me" на "Blondie", също номер 1 в Hot 100.

Кара отначало се притеснявала да твори с Мородер, защото не искала да предизвиква сравнения с друга певица, която активно работи с него - Дона Съмър.

"Джорджо се обърна към мен веднага след "Fame", казва тя в интервю за "Billboard", което излиза на 10 март 1984 г. "В "Flashdance" бяхме събрани от Paramount", пояснява тя.

Embed from Getty Images

Показват на Кара и Форси последната сцена от филма, в която Алекс се явява на прослушване в Академията за танци в Питсбърг, за да могат да разберат какъв трябва да бъде текстът. И двамата чувстват, че амбицията на танцьорката да успее, ще работи като метафора за всеки, който се надява да постигне някаква мечта.

Embed from Getty Images

"Flashdance...What a Feeling" не е първата вдъхновяваща и мотивираща като текст песен, достигнала номер 1, но е една от най-добрите. Посланието: "Вземете страстта си и я осъществете" е отличен съвет за кариера и живот изобщо. Също така репликата "в свят, направен от стомана, направен от камък" е подходящо намигване към ежедневната работа на героинята на Дженифър Бийлс като заварчик.

Embed from Getty Images

Мородър смята, че често повтаряната дума "какво чувство" е подходяща за историята от филма, но се опитва да убеди Кара и Форси да включат заглавието на филма в текста. Думата "flashdance" е трудна за римуване и няма как това да стане, но думите "flash" и "dance" се появяват отделно. Едва след като песента е завършена със заглавие "What a Feeling", прибавят и думата "Flashdance...", заради нейната рекламна стойност.

Кара казва, че е имала добро "усещане" за песента. "Когато я записвахме, знаех, че имаме нещо специално в песента", каза тя в интервю за "Electric Dreams: The Giorgio Moroder Story" на BBC Radio 2. "Някои неща, които просто ги чувстваш. Не можеш да ги анализираш. Това е нещо духовно. Знаех че тази песен е специална". 

Кара е вторият цветнокож артист, спечелил "Оскар" за най-добра оригинална песен - след Айзък Хейс за неговата класика от 1971 г. "Theme From Shaft", и първата цветнокожа жена, с такава награда. Баща й, Гаспар Кара, е пуерториканец и работник в стоманодобивна фабрика, също така и саксофонист. Майка й, Луиз Ескалера е кубинка и работи като разпоредителка в киното. На тригодишна възраст Ирен е една от петте финалистки за конкурса "Малката Мис Америка". Започва да свири на пиано по слух, учи сериозно музика, актьорско майсторство и танци.

Embed from Getty Images

"Много е трудно да си жена в този бизнес", казва тя. "Те не искат и да знаят, че можеш да свириш на инструмент, което аз правя, или че можеш да пишеш текстове. Искат да изглеждаш красива и да пееш, а аз не искам да бъда просто "мацка" певица", споделя още Кара.

Каквито и разочарования в кариерата и препятствия да среща тя, нейният талант и харизма завинаги ще останат в своя пик. Тя извади страстта от душата си и я показа наяве като музика.