Фолклорната звезда от недалечното минало Васко Лазаров е починал вчера на 59-годишна възраст. Скръбната вест за смъртта му първи съобщиха негови близки, които си взеха сбогом с певеца в социалните мрежи. Във виртуалното пространство се появиха редица публикации, отдаващи му почит, в които интернет потребителите си спомнят с добро за времето, което са прекарали заедно.

"В ступор съм! Починал е Васко Лазаров. С него се запознахме и пяхме във фолк група "Пирина" и останахме близки и много добри приятели. Този шегаджия, вечно позитивен и пеещ човек-музика е отлетял на концерти в небитието.

Бог да те прости, Васко! Ще липсваш много на приятелите си тук в материята. Лети душо, лети...", гласи един от постовете във Facebook.

Все още не е известна причината за кончината на артиста, развел се през 2013 г. се с втората си съпруга Йорданка, дарила го със син, носещ неговото име, с която две години преди краха на брака им кандидатстваха за участие в риалити предаването "Big Brother Family", но не бяха допуснати в него.

Изпълнителят е роден на 10.06.1964 г. в Благоевград. Завършва е филмова и телевизионна режисура в ЮЗУ "Неофит Рилски". Занимава се с пеене от юноша. Започва с рок група "Арсенал", след което се ориентира към фолклора.

Първите си стъпки прави в състава на Дом на народната армия под ръководството на Александър Миразчийски. Той е откритие на големия цигулар и композитор Никола Ваклинов, с когото са сред създателите на авторската песен в България. Той е един от утвърдените изпълнители на македонски песни и е многократен носител на различни отличия и награди на фолклорните фестивали в страната ни. Изнасял е концерти и в Гърция, Македония, Германия, Испания и Америка.

Лазаров единствен бе поканен да представи България на "ЕТНО-ФЕСТ" - Скопие-2010 заедно с македонската прима Сузана Спасовска, с която работи успешно вече повече от 15 години, налагайки се като "Балкански дует". Има издадени 8 самостоятелни албума и един дуетен със Спасовска. По-голяма част от песните му са по негова музика и текст.

През 1992 г. печели първа и втора награда на фестивала "Пирин фест", който от следващата година се преименува на "Пирин Фолк". Авторските композиции, с които се представя там, са едни от хитовете, тръгнали от сцената на Летния театър в Сандански. Сред тях са: "Ти, любима, майка и жена" и "Дари, Дари", чиито музика и текст са дело на Никола Ваклинов.

През 2000 г. заедно с Йорданка Варджийска и песента им "Нищо не може да ни раздели" печелят първа награда на журито.

През 2017 г. Васко Лазаров бе специален гост на фестивала "Пирин Фолк" по случай 25-тия му юбилей. На сцената представи авторската си песен "Тугино пуста".

В ефира на Фен Фолк могат да се гледат неговите видеоклипове: "Дари, Дари", "Майко", "Тугино пуста", "На Гергьовден кръстена".