Група U2 оглави класацията на сп. "Форбс" за най-високоплатените музиканти благодарение на световното си турне "Joshua Tree" за годишнината от едноименния албум.

Вижте топ 10 >>

Турнето допринесе за приходите от 118 милиона щатски долара на ирландската група от 1 юни 2017 г. до 1 юни 2018 г. В тези концерти музикантите от U2 включиха хитове от албума от 1987 г., като "Where the Streets Have No Name," "With or Without You" and "I Still Haven't Found What I'm Looking For." Приходите на U2 се оформиха и от новото турне "Experience + Innocence", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Британската група Coldplay е на второ място в класацията на сп. "Форбс" за най-високоплатените музиканти с приходи от 115,5 милиона щатски долара, главно от турнето "A Head Full Of Dreams".

Стриймингите помогнаха на 27-годишния британски музикант Ед Шийран да заеме третото място със 110 милиона долара.

Четвърти в класацията на сп. "Форбс" е Бруно Марс със 100 милиона долара, следван от Кейти Пери с 83 милиона долара.

Тейлър Суифт е шеста с 80 милиона долара, съобщи сп. "Форбс" на сайта си. Джей-Зи е седми със 76 милиона долара. Челната десетка се допълва от Guns N' Roses, Роджър Уотърс и Диди.

Макар и на първите четири имена в класацията да са представители на поп музиката, останалите са от най-различни жанрове. Има хип-хоп (Джей-Зи), кънтри - Люк Брайън (16-о място), електронна музика - Калвин Харис (20-о място), дори хеви метъл - "Металика" (25-о място).

Представянето на двата пола обаче е неравномерно. Жените в топ 30 са само шест - Освен Кейти Пери и Тейлър Суифт, които са в челната десетка, на 11-о място се класира Бионсе, на 16-о - Пинк, на 19-о - Лейди Гага, на 22-о - Дженифър Лопес.