Върховният съд на САЩ започна да разглежда дело за нарушаване на авторски права между наследниците на Анди Уорхол и фотографка, направила снимката на певеца Принс, по която художникът създава негови портрети, предаде Ройтерс.

Казусът може да помогне да бъдат определени границите за художествени произведения, които се основават на друг материал.

Магистратите разглеждат жалба, внесена от Фондация "Анди Уорхол" срещу съдебно решение, че картини от 1984 г., базирани на снимка на Принс от 1981 г., дело на фотографката Лин Голдсмит за списание "Нюзуик", не са защитени от законодателството за авторското право. Раздел в него разрешава нелицензирана употреба на произведения с авторски права при определени обстоятелства.

Спорът за това къде да се постави границата между вдъхновението и злоупотребата предизвика широк интерес заради последиците от него за артистите и развлекателната индустрия в по-широк план.

Уорхол, който почина през 1987 г., беше основна фигура в поп арт движението, възникнало през 50-те години на миналия век. Той често създава картини със ситопечат и други произведения, вдъхновени от снимки на известни личности и търговски продукти - творби със значителна художествена и парична стойност.

Портретът на Уорхол от 1964 г. на актрисата Мерилин Монро беше закупен за 195 милиона щатски долара през май, поставяйки рекорд за произведение на американски художник, продадено на търг. Той е създаден със ситопечат и акрил върху ленено платно.

Анди Уорхол прави 16 портрета на Принс, вдъхновени от снимката на Голдсмит. 74-годишната фотографка казва, че е научила за нелицензираните творби на художника едва след смъртта на музиканта през 2016 г. Тя заведе дело през 2017 г. срещу наследниците на Уорхол за нарушаване на авторски права.

Законът за авторското право понякога позволява употреба на защитени с авторски права произведения без разрешението на създателя. Ключов фактор, който съдилищата вземат под внимание, е дали тя има "трансформираща" цел под формата на пародия, критика и др.

Федерален съдия от Манхатън постанови, че произведенията на Уорхол са защитени по тази част от закона, тъй като творецът е трансформирал снимката, на която Принс изглежда уязвим и притеснен, като в неговата трактовка той е "легендарна фигура, по-голяма от живота". Така художникът е надскочил авторските права на фотографа.

На следваща инстанция апелативен съд се произнесе, че магистратите не трябва да "поемат ролята на критици на изкуството и да се стремят да търсят намерението зад или значението на произведенията", а вместо това е необходимо да решат дали новата творба има "фундаментално различна и нова артистична цел и характер", която "се различава от "суровия материал", използван за създаването му".

Така казусът стигна до Върховния съд на САЩ. Решението се очаква в края на месец юни догодина, отбелязва Ройтерс.