Френската актриса и фотографка Валантин Моние обвини известния режисьор Роман Полански в изнасилване, което по нейните думи е станало преди 44 години, пише вестник "Паризиен", цитиран от БТА.

"През 1975 година бях изнасилена от Полански. Аз нямах никаква връзка с него - нито професионална, нито лична, едва го познавах. Нямаше някакво парти, нямаше алкохол, нито наркотици", пише Моние, която сега е 62-годишна.

По думите й всичко станало в ски курорта Гщаад в Швейцария, където тя била на почивка. Нейните приятели я запознали с Полански. На следващия ден, след като карали ски, той й предложил физическа близост. Моние, която тогава била на 18 години, му отказала, но продължила да кара ски в компанията. Същата вечер тя отишла с Полански на ресторант, след което се върнали в хижата му, където режисьорът зверски я изнасилил.

Французойката на младини

Снимка: Скрийншот YouTube/Le Parisien

Своето желание да разкаже за случката с 44 години закъснение пострадалата свързва с излизането на новия филм на Полански "Офицер и шпионин", посветен на аферата "Драйфус". Моние искала да припомни тъмните страни на режисьора. Навремето тя не отишла в полицията да подаде жалба, тъй като се страхувала за живота си. Полански тогава бил достатъчно известен и според Моние можело да бъде убита, за да бъде потулен скандалът.

В началото на 2018 г. лосанджелиската прокуратура отказа да повдигне обвинения срещу Роман Полански, който беше разследван за сексуално посегателство над 10-годишно момиче. Причината беше изтекла давност.

Полицията в Лос Анджелис предприе разследването, след като Мариан Барнард излезе с обвинение срещу режисьора. 

Инцидентът датирал от 1975 г., когато тя била дете. Според твърденията ѝ станала жертва на сексуално посегателство, след като по време на фотосесия той е поискал да му позира гола.

След като беше даден ход на разследването адвокатът на Полански, Харланд Браун, заяви, че то само ще докаже, че твърденията на жената са "измислица".

Това е поредното подобно обвинение срещу известния кинотворец. Както е известно режисьорът се издирва за арест в САЩ, защото през 1977 г. се признава за виновен по обвинение за секс с 13-годишната тогава Саманта Геймър. Той успява да избяга от страната, преди да бъде произнесена присъдата.

Неотдавна за него се заговори отново, след като излезе филмът на Куентин Тарантино "Имало едно време в Холивуд", който разказва за убийството на бременната съпруга на Полански - Шарън Тейт, убита от членове на култа на Чарлс Менсън през 1969 година.

Днес полански е вече на 86 г.