След един месец в кома на 54-годишна възраст почина фринцеса Ермин дьо Клермон-Тонер. В началото на юни т.г. тя бе хоспитализирана, след като е претърпя инцидент с мотор.

Вижте снимки на принцеса Ермин >>

Нейното семейство пусна изявление пред списание "Point de Vue", в което се казва:

"Ермин дьо Клермон-Тонер, родена през 1966 г., ни напусна след месец кома в болница, намираща се в предградията на Париж, след трагична катастрофа с мотоциклет. Тя издъхна заобиколена от своите близки. Семейството и приятелите ѝ завинаги ще пазят спомена за нея жив. Тя беше изключителна дама с голямо сърце, която винаги намираше време за другите. Ермин ще остане ориентир за изкуството на живота в края на 20 век. Никога няма да забравим нейната доброта и усмивка", пише в съобщението.

Embed from Getty Images

Виван Занироли - създател на спортната проява "Рали на принцесите" и близък приятел на покойната, ѝ отдаде почит във своята Фейсбук страница, в която сподели няколко снимки.

"Сбогом, моя прекрасна принцесо! Обичам те! Ти завинаги ще бъдеш в сърцето ми, което днес кърви. Ти беше душата на ралито, заедно се забавлявахме и смяхме. Почивай в мир, приятелко! Животът е много несправедлив", написа тя, допълвайки, че изпитва огромна тъга от факта, че двете деца на Ермин остават без своята красива майка.

Ермин произхожда от едно от най-старите и благородни семейства във Франция, чието родословие води началото си от 1070 г. Възпитавана е с уважение към традициите, които я вдъхновяват да напише книгата "Добрият тон задължава. Изкуството да живеем днес", която излезе на българския пазар преди 19 години - през 2001 г.

Embed from Getty Images

"През отиващия си ХХ век сме забравили почти всичко за добрите маниери от кралско време. Нравите се променят. Но учтивостта остава. Нима тя не е първата от добродетелите, начало на всички други добродетели и ключ към успеха? Умението да се държим добре вкъщи, на улицата, когато сме на път, умението да бъдем елегантни при всякакви обстоятелства, умението да съчиним покана, да изготвим план на трапезата, да съставим меню, да приемаме и да бъдем приемани не означава само да правим онова, което е "прието". Смисълът на добрите маниери е в това да не притесняват другите, да се избягват недоразуменията, да се щадят чувствата на близки и по-далечни хора. Правилата в тази книга са лесни за следване. Те позволяват да живеем в хармония със себе си и с другите и да си спестяваме много неприятности. И да не бъдем причислени към грубияните и снобите... със или без благородническо потекло", пише в нея принцесата.

Освен автор, тя бе и художник-привърженик на живописта, чиито експресивни картини пресъздават предимно пейзажи, отличаващи се с дръзки цветове и дръзки мазки от размахът, с който борави с четката.