Близо шестдесет френски артисти критикуваха в статия "линчуването" на актьора Жерар Депардийо, който е обвинен в изнасилване и се озова в центъра на политически и медиен скандал след излъчването на документален филм, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Сред подписалите се под статията, публикувана снощи от в. "Фигаро", са режисьорът Бертран Блие, актрисите Натали Бай, Карол Буке и Шарлот Рамплинг, актьорите Жак Вебер, Пиер Ришар и Жерар Дармон, изпълнителите Роберто Аланя, Карла Бруни, Ариел Домбал, Жак Дютрон.

"Жерар Депардийо вероятно е най-велик сред актьорите. Последното свещено чудовище на киното. Не можем повече да мълчим пред линча, на който е подложен, пред лицето на вълната от омраза, която се излива върху него... в разрез с презумпцията за невинност, от която би се възползвал като всеки друг, ако не беше гигант в киното, какъвто е той", се посочва в текста. "Когато атакуваме по такъв начин Жерар Депардийо, ние атакуваме изкуството. Чрез гения си на актьор Жерар Депардийо допринася за артистичното влияние на нашата страна... Каквото и да се случи, никой няма да е в състояние да изтрие незаличимата следа на неговото творчество, с която завинаги е белязана нашата епоха. Останалото, всичко останало, е в областта на правосъдието, само на правосъдието. Изключително", добавят авторите в статията.

Френският президент Еманюел Макрон и членове на семейството на актьора, сред които дъщеря му Жюли, вече говориха открито в защита на Депардийо, обвинен за едно от направените две оплаквания срещу него във Франция. Актьорът отхвърля обвинението.