Американският певец и автор на песни Марк Ланеган е починал в дома си в Киларни, Ирландия, се казва в изявление в профила му в Twitter.

По време на кариерата си той си сътрудничи с музиканти като Кърт Кобейн, Пи Джей Харви, Изабел Кембъл и Моби.

Миналата година той беше в болница в продължение на месеци, след като се зарази с COVID-19, и беше поставен в медикаментозна кома, съобщава BBC. Не е посочена причина за смъртта. В изявлението се казва:

"Нашият обичан приятел Марк Ланеган почина тази сутрин в дома си в Киларни, Ирландия."

Роден в щата Вашингтон през 1964 г., Ланеган създава "Screaming Trees" през 80-те години на миналия век и записва осем студийни албума. Бандата никога не достига популярността на "Nirvana" и "Soundgarden", но Ланеган има хиляди верни почитатели. През 1992 г. групата бележи голям успех с албума "Sweet Oblivion'' и сингъла "Nearly Lost You'', която е най-големият хит и най-известно парче на Ланеган, отчасти и заради включването ѝ в саунтрака на филма "Любовни квартири" на Камерън Кроу.

Снимка: Getty Images

От 90-те години музикантът се насочва основно към соло кариера. Той бе близък приятел на Кърт Кобейн от митичната група "Nitvana", който се самоуби през 1994 г. на 27-годишна възраст, както и на американския готвач и писател Антъни Бурдейн, който също се самоуби през 2018 г.

Embed from Getty Images

За първи път се появява в албума "Rated R" на "Queens of the Stone Age" през 2000 г., като взима участие в няколко песни. По-късно създава "The Gutter Twins" с вокалиста на "Afghan Whigs" Грег Дули, а също така записва няколко солови албума.

През 2020 г. публикува мемоари, озаглавени "Sing Backwards And Weep", в които описва неща като бездомността и трагичната смърт на най-близките му приятели, сред които Кърт Кобейн. 

Embed from Getty Images

През същата година Ланеган и съпругата му се преместват в Киларни. Скоро след това той се заразява с новия коронавирус, пише БТА. Марк описва борбата си с инфекцията и дългата си битка със зависимостта от алкохол и наркотици в биографичната си книга "Devil in a Coma'' ("Дявол в кома").