Казват, че творците трябва да са готови на всичко в името на изкуството, а за актьорът Джо Пеши това включва да изтърпи да се подпали главата му.

Наскоро в интервю за "People", носителят на "Оскар" коментира филмирането на "Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк" по случай 30-годишнината на продължението и си спомни как комедията изисквала някои доста "взискателни" физически каскади от негова страна. Той сам е поискал да направи сцената, без каскадьор. 

Историята във "Сам вкъщи 2" се развива една година след събитията от първия филм и разказва за Кевин Маккалистър (Кълкин), който остава сам в Ню Йорк, докато семейството му е на почивка във Флорида. 

"Беше хубава промяна в темпото да направим този конкретен тип комедия", каза Пеши за създаването на първите два филма "Сам вкъщи".

В изключително успешния франчайз, Пеши изигра единият от дуета крадци (заедно с Даниел Стърн), които са непрекъснато изиграни от умното хлапе, на което образ и подобие дава Маколи Кълкин.

В една от сцените, героят на Пеши - Хари влиза, нищо неподозиращ, в капан, поставен от Кевин на Кълкин и това води до огнен финал.

"В допълнение към очакваните подутини, натъртвания и всякакъв тип общи болки, които бихте свързали с този конкретен тип физически хумор, аз получих сериозни изгаряния в горната част на главата си по време на сцената, в която шапката на героя ми Хари се запалва", спомни си Джо Пеши.

Всъщност главата на Хари е запалена не веднъж, а два пъти във филмите, веднъж в "Сам вкъщи" от 1990 г. и отново във филма от 1992 г., когато Хари и Марв (Стърн) преследват Кевин през къща, която се ремонтира. (Пеши не поясни по време на кой филм е получил нараняването си.)

Звездата от "Добри момчета" добави, че "има късмета професионалните каскадьори да правят истинските тежки каскади".

В сцената в "Сам вкъщи", където Хари вдига Кевин на вратата и заплашва да отхапе пръстите му, Пеши всъщност ухапа наистина Кълкин по време на репетициите. Кълкин дори твърди, че има белези от мястото, където Пеши го е ухапал, тъй като е успял да пробие кожата. 

"Сам вкъщи 2" излезе по кината на 20 ноември 1992 г.

Embed from Getty Images

Във филма участва и носителката на "Оскар" актриса Бренда Фрикър, в ролята на жената с гълъбите.

Филмите "Сам вкъщи" са празнична класика, така че усилията, които Пеши полага, за да вдъхне живот на героя си, са възхитителни. Получаването на сериозни изгаряния на главата или дори извършването на собствена каскадьорска работа не е обичайно в индустрията и предизвиква респект.