Българската премиера на "Дюн" ще бъде на 22 октомври, съобщава БТА. Номинираният за "Оскар" Дени Вилньов ("Първи контакт", "Блейд рънър 2049") представя своята адаптация по едноименния бестселър на Франк Хърбърт.

Епичното приключение разказва историята на Пол Атреидски, изключително умен и даровит млад мъж, наследник на могъща династия, комуто е отредена велика съдба. Той поема към най-опасната планета във Вселената, за да осигури бъдещето на своето семейство и народа си. Задкулисни и злонамерени сили ще се сблъскат в сложен политически конфликт на планетата-източник на най-оскъдния и желан ресурс - подправката, способна да отключи огромния потенциал на човечеството. Само тези, които успеят да победят страха, ще оцелеят.

В римейка на "Дюн" участват Тимъти Шаламе, Оскар Айзък, Ребека Фъргюсън, Зендая, Хавиер Бардем. Критиците определят като неособено успешни екранизациите на "Дюн" от Алехандро Ходоровски в средата на 70-те години и Дейвид Линч (1984).

Зендая, Тимъти Шаламе, Ребека Фъргюсън и режисьора Дени Вилньов

Снимка: Getty Images

Снимките "бяха най-голямото предизвикателство, което съм предприемал в живота си", сподели канадският режисьор. "Трябваше да намеря равновесие между хората, които са прочели книгата. Исках те да почувстват, че филмът е израз на дълбоко уважение към духа на книгата. В същото време, исках хората, които не знаят нищо за книгата, да се чувстват добре дошли в нейния свят, а не да останат настрана".

Критиците вече похвалиха продукцията за изключителни визуални ефекти. Световната премиера на "Дюн" беше на кинофестивала във Венеция.